Dobrovoľníci sadili stromy okolo Spišskej Belej
Mestské lesy usporiadali pre obyvateľov akciu s názvom Zasaď si svoj strom.

14.05.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

S výsadbou stromov v mestských lesoch v Spišskej Belej každoročne pomáhajú aj dobrovoľníci. Lesy mesta Spišská Belá totiž usporiadali pre obyvateľov Spišskej Belej po tretíkrát dobrovoľnícku akciu s názvom Zasaď si svoj strom. Aj tento rok prišli v závere minulého týždňa dobrovoľníci pomôcť s výsadbou stromčekov v lokalitách, ktoré boli poznačené následkami víchrice alebo napadnuté lykožrútom.

Tieto vyhladené plochy potrebujú byť nutne opätovne zalesnené. Aj preto sa tam stretla veľká skupina 81 dobrovoľníkov tvorená zamestnancami Mestského úradu (MsÚ) v Spišskej Belej a žiakmi i pedagógmi zo Základnej školy (ZŠ) J. M. Petzvala a ZŠ M. R. Štefánika, aby pomohli Belianskym Tatrám aj vlastnými rukami," informovala Alexandra Olekšáková z MsÚ v Spišskej Belej.

V lokalite Čierny potok pri tzv. Kardolíne sa tentokrát vysádzali buk a smrek, pričom všetky vysadené stromčeky pochádzali z vlastnej škôlky mestských lesov. Dohromady dobrovoľníci vysadili 725 kusov.

„Aj takýmto spôsobom sme chceli názorne ukázať žiakom, ako sa správne vysádzajú stromy a zároveň vzbudiť záujem o našu okolitú prírodu. V lokalite Kohútová na kopci Pálenica sme nedávno vykonali obhliadku stromčekov vysadených v predchádzajúcich ročníkoch a zistili sme, že sa ich ujalo až viac ako 90 percent. Môžeme teda s radosťou konštatovať, že táto dobrovoľnícka akcia má naozaj badateľný úspech," konštatoval vedúci lesnej správy František Pisarčík a dodáva, že je s akciou spokojný aj po tretíkrát.

Lesy mesta Spišská Belá vysadili v tomto roku už viac ako 185.000 stromov, pričom so zalesňovaním začali zamestnanci ešte v apríli a momentálne je už ukončené. „Čo sa týka drevinového zloženia najviac bolo vysadených bukov, viac ako polovica, ďalej sa vysádzala jedľa, borovica, smrek, smrekovec a v menšom počte aj jelša a lipa," konkretizoval Pisarčík.

Mestské lesy však tohto roku nečakali len pozitívne správy. Veľké škody v belianskych lesoch spôsobili aj nedávne požiare. Počas nich bolo poškodených až tri a pol hektára územia mestských lesov a náprava si bude vyžadovať investíciu vo výške 14.000 eur. Podľa Pisarčíka sa so zalesňovaním týchto plôch môže začať už budúci rok, avšak najprv je nutné ich vyčistiť, vyrezať a následne pripraviť na zalesňovanie.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava