Mestskí policajti v L. Mikuláši hliadkujú aj na bicykloch

02.06.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto:

Na dodržiavanie verejného poriadku a bezpečnosť obyvateľov i turistov v Liptovskom Mikuláši budú do jesene dozerať cyklohliadky mestskej polície. Policajti na bicykloch pomáhajú najmä na cyklochodníku a na miestach, kde je sťažený prístup a pohyb služobnými vozidlami. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Cyklohliadky sa môžu pohybovať po celej dĺžke cyklochodníka a vedia tu v prípade potreby rýchlo zasiahnuť, čo pri peších alebo motorizovaných hliadkach nie je možné. Len prednedávnom riešili mestské policajtky prípad nezodpovedného vodiča, ktorý jazdil po cyklochodníku na štvorkolke a ohrozoval tak bezpečnosť ostatných osôb. Štvorkolka totiž na cyklochodník nepatrí," vysvetlila hovorkyňa.

Prioritnou úlohou mestských policajtov na bicykloch je kontrola dodržiavania dopravného značenia, ako aj dodržiavania všeobecne záväzných nariadení mesta. Služobné bicykle sú označené nápisom Mestská polícia a sú prispôsobené na prepravu služobných pomôcok. Cyklohliadka sa spravidla skladá z dvoch policajtov, ktorí počas dňa najazdia aj 80 kilometrov.

Podľa náčelníka mestskej polície Mariána Jančušku je výhodou cyklistických hliadok mobilita a schopnosť dostaviť sa rýchlo na miesta, kde často nie je možný prístup služobným autom. "Týmto spôsobom výkonu služby dokážeme obslúžiť širšie územie a aj ťažko prístupné lokality. Pridaným efektom je šetrenie životného prostredia, propagácia zdravého životného štýlu, cyklistiky a alternatívnej formy dopravy," dodal s tým, že cyklohliadky majú v Liptovskom Mikuláši už 22-ročnú tradíciu a do ulíc vyrážajú v prípade priaznivého počasia od marca do novembra.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice