Prezidentka Z. Čaputová navštívila domov sociálnych služieb v Lehniciach

27.05.2021 | Trnavský kraj | Autor: TASR

FOTO: Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila 26. mája 2021 v Lehniciach Domov sociálnych služieb pre dospelých. Stretla sa s vedením zariadenia, jeho zamestnancami a zamestnankyňami, ako aj s klientmi a klientkami zariadenia. FOTO TASR - Martin Baumann


Domov sociálnych služieb (DSS) v Lehniciach v okrese Dunajská Streda, ktorý sa po prísnych nariadeniach proti šíreniu ochorenia COVID-19 opäť otvára pre verejnosť, navštívila v stredu prezidentka SR Zuzana Čaputová. Stretla sa s jeho klientkami a ocenila prácu personálu zariadenia pod vedením riaditeľky Kristíny Berceliovej, na ktorý boli počas dlhých týždňov izolácie kladené ťažké úlohy a vysoké nároky.

 „Tu v Lehniciach i v ďalších zariadeniach sociálnej starostlivosti ide o jednu z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, ktorým sa COVID-19 nevyhol,“ konštatovala v závere návštevy prezidentka. Vyzdvihla preto opätovnú možnosť klientov stretávať sa znovu so svojimi najbližšími. Je to možné aj vďaka očkovaniu klientov a zamestnancov. Pripomenula, že celkovému zlepšeniu epidemiologickej situácie napomáha skutočnosť, že na Slovensku je v súčasnosti už vysoká, 84-percentná miera zaočkovania klientov a zamestnancov DSS a ďalších zariadení sociálnych služieb. „Chcem veľmi oceniť prácu zamestnancov tohto zariadenia, ale aj na celom Slovensku,“ uviedla prezidentka.

Počas návštevy Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je zriaďovateľom DSS, informoval prezidentku o projekte 5P – prvom podpornom projekte pre pomáhajúce profesie, zameranom na prevenciu syndrómu vyhorenia a psychohygienu.

V rámci neho sa začína nová aktivita, postcovidová rehabilitácia pre 250 pracovníkov, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali, následne zaškolia pracovníkov zariadení sociálnych služieb v kraji, ktorí budú môcť postcovidovú rehabilitáciu ponúkať klientom, o ktorých sa starajú. Prezidentka unikátnosť tohto kroku TTSK ocenila, vyzdvihla skutočnosť, že ide o starostlivosť o tých, ktorí sa starajú.

Ako Čaputová doplnila, dlhodobá starostlivosť o seniorov a klientov zariadení sociálnych služieb, integrovanie zdravotnej a sociálnej starostlivosti je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády a plánu obnovy a odolnosti. „Verím, že po tom, ako bude pandémia ochorenia COVID-19 doznievať, bude prijatý príslušný zákon. Zameriame sa na to, aby sa zvýšili lôžkové, personálne i finančné kapacity na posilnenie zariadení sociálnych služieb,“ dodala.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava