Prvé celoslovenské Dni bryndze na Masarykovom dvore vo Vígľaši v okrese Detva patrili v sobotu najmä nákupnému trhu plemenných baranov. Návštevníci spoznali tradície nášho salašníctva, ako sa vyrába bryndza a ovčie syry, dozvedeli sa viac o chove kôz a oviec, strihaní a dokonca si mohli vyskúšať i dojenie oviec či ručné ťahanie korbáčikov. Na podujatí, ktoré Masarykov dvor organizoval spoločne so Zväzom chovateľov oviec a kôz na Slovensku, nechýbali ani jedlá s bryndzou.
Ako pre TASR uviedol Milan Margetín, člen hodnotiacej komisie, ktorý prednáša o chove oviec a kôz na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, bol to jeden z najväčších tohtoročných trhov aukčných baranov. Vyzdvihol, že chovatelia prezentovali 11 plemien.
FOTO: Celoslovenské Dni bryndze na Masarykovom dvore v obci Vígľaš. Na snímke súťaž plemenných baranov. Vígľaš, 12. mája 2018. FOTO TASR - Dušan Hein.
"Návštevníci mohli vidieť naozaj vynikajúcich plemenných baranov, ktoré pôjdu do všetkých chovov na celom Slovensku, či už špecializovaných mäsových alebo mliekových plemien. Kolekcie, ktoré pripravili chovatelia v tomto roku, sú skutočne vynikajúce. Chovatelia najmä z tohto regiónu, južného a časti východného Slovenska predviedli okolo 240 kusov," konštatoval Margetín, ktorý, ako tvrdí, robí pri ovciach takmer 40 rokov.
Dni bryndze pokračujú aj v nedeľu (13.5.) od 10.00 h a na návštevníkov okrem iných atrakcií čaká i súťaž v jedení bryndzových halušiek.
FOTO: Celoslovenské Dni bryndze na Masarykovom dvore v obci Vígľaš. Na snímke ukážky z výroby syrových produktov.. Vígľaš, 12. mája 2018. FOTO TASR - Dušan Hein.