V Banskobystrickom kraji je sčítaných viac ako 89 percent obyvateľov

26.05.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Asistované sčítanie uspokojivo pokračuje aj v Banskobystrickom kraji, asistovane sa tam sčítalo 4,2 percenta ľudí. Ako o tom TASR informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder, v rámci Banskobystrického kraja je doposiaľ sčítaných 89,1 percenta obyvateľov.

Do spustenia asistovaného sčítania evidoval Banskobystrický kraj 84,9 percenta online sčítaných obyvateľov, službu asistovaného sčítania využilo počas troch týždňov 26.996 ľudí. V rámci kraja je zriadených 533 kontaktných miest, obyvateľom je k dispozícii 627 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 762 mobilných asistentov.

V Banskobystrickom kraji však Štatistický úrad (ŠÚ) SR eviduje aj jednu obec, v ktorej hranica sčítania zatiaľ neprekročila 50 percent. Ide o obec Muľa v okrese Veľký Krtíš, kde je podiel sčítaných stále na úrovni 36 percent. „Dôrazne upozorňujeme hlavne obce, ktoré majú menej ako 50 percent sčítaných, že sa môžu stretnúť s vážnymi problémami pri budúcom financovaní. Apelujeme na samosprávu v takýchto obciach, aby využila vytvorenú infraštruktúru,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková s tým, že asistované sčítanie sa končí 13. júna.

V treťom týždni asistovaného sčítania sa počet sčítaných v Slovenskej republike zvýšil na 5.023.877 obyvateľov, čo predstavuje takmer 90 percent. Spolu sa od začiatku projektu asistovane sčítalo 179.870 ľudí, čo predstavuje takmer 3,2 percenta obyvateľov SR.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. mája - Starožitnícke a gazdovské trhy

Nitra, agrokomplex

18. mája - Glgáč - stretnutie hrnčiarov

Revište, hrad, okres Žarnovica

18. mája - Deň so Štefanom Kvietikom

pri príležitosti životného jubilea herca Modrý Kameň, hrad