V Košiciach spustili registračný týždeň rodín v bytovej núdzi

24.05.2021 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Prvý registračný týždeň rodín v bytovej núdzi na Slovensku začala Nadácia DEDO v Košiciach. Odštartovali v pondelok a potrvá do piatka (28. 5.). Cieľom je zmapovať rodiny s deťmi, ktoré v Košiciach trpia akútnou bytovou núdzou a najohrozenejším z nich ponúknuť bývanie s odbornou podporou.

Do tohto projektu sa prihlásilo takmer 100 dobrovoľníkov. Pôjdu k rodinám, ktoré žijú v útulkoch, zariadeniach núdzového bývania či v osadách. Zrealizujú s nimi rozhovor, ktorý bude zachytený v štruktúrovanom dotazníku. „Budeme sa pýtať na históriu ich bytovej núdze, ako dlho takéto bezdomovectvo trvá, kde predtým bývali a v akých podmienkach žijú teraz, aké je zloženie ich rodiny,“ povedala na pondelkovej tlačovej konferencii rozvojová manažérka a koordinátorka registračného týždňa Nadácie DEDO Alena Vachnová s tým, že zisťovať budú aj ich príjmy, dlhy či zdravotný stav.

Na snímke rómska osada Mašličkovo pri Luníku IX s dobrovoľníkmi počas registračného týždňa rodín v bytovej núdzi v Košiciach 24. mája 2021. FOTO TASR – František Iván.

Na základe spracovaných dát podľa nej bude možné prepojiť rodiny s potrebnou podporou, priorizovať najzraniteľnejších, prijať opatrenia na riešenie akútnej bytovej núdze rodín a prvé rodiny zabývať s využitím prístupu Housing First. V spolupráci s mestom prostredníctvom neho v Košiciach doposiaľ poskytli do nájmu sociálne byty desiatim rodinám, v tomto roku pripravujú ďalšie byty.

Vachnová predpokladá, že počas registračného týždňa zrealizujú 250 až 300 rozhovorov. Počas prvých troch dní plánujú navštíviť 12 vytypovaných lokalít, ďalšie dva dni budú dohľadávať rodiny v bytovej núdzi v teréne. Rodiny s deťmi, ktoré žijú v nevhodnom či neistom byvaní, sa môžu prihlásiť aj prostredníctvom telefónneho čísla 0910 632 919 alebo kontaktného formulára na webovej stránke www.vsetciprerodinu.sk. Po vyplnení dotazníka sa stanú súčasťou projektu Housing first.

Podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka je bezdomovectvo v Košiciach veľkým, niekedy až nezvládnuteľným problémom. „Veľkým otáznikom je, koľko bezdomovcov v Košiciach v skutočnosti máme. Odhadované počty sa hýbu niekde medzi 1500 až 2500 ľudí. Ak k tomu chceme začať pristupovať zodpovedne, musíme všetky životné situácie týchto ľudí zmapovať,“ povedal. Údaje získané v rámci registračného týždňa budú využité aj pri tvorbe Koncepcie na prevenciu a riešenie bytovej núdze v meste Košice, ktorá bude obsahovať opatrenia a akčný plán zameraný na ukončovanie bezdomovectva rodín s deťmi a jednotlivcov v meste.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača