Škola v Borskom Mikuláši spustila projekt na ochranu klímy
Pribudne ekoučebňa.

24.05.2021 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Základná škola (ZŠ) v Borskom Mikuláši oficiálne spustila projekt s názvom Aktívna mobilita a zelené zariadenia v ZŠ Borský Mikuláš. TASR o tom informoval Peter Rozsár z občianskeho združenia (OZ) Cyklokoalícia. Cieľom projektu je lepšia pripravenosť školy na zmeny klímy a zvýšenie povedomia žiakov, ale aj ich rodičov či pedagógov o tejto téme.

„Škola v Borskom Mikuláši je príkladom v tom, koľko žiakov do nej dochádza na bicykli. Dokazuje to aj fakt, že sa každoročne umiestňuje na popredných priečkach v súťaži Do školy na bicykli. Tento projekt môže školskú mobilitu posunúť ešte o úroveň vyššie a vytvoriť tak prvotriedne podmienky pre spôsob dochádzania, ktorý je zdravý a ekologický," uviedol Rozsár.

Projekt získal grant z Nórska v sume 25.000 eur a bol spolufinancovaný vo výške 4000 eur zo štátneho rozpočtu SR. "V priestore medzi dvoma budovami školy bude v rámci projektu okrem iného vytvorená aj exteriérová ekoučebňa, ktorú budú môcť žiaci využívať v procese vyučovania. Tou najzaujímavejšou novinkou ale budú zmodernizované stojany na bicykle, ktoré získajú zelenú strechu či osvetlenie prostredníctvom fotovoltaických panelov," informoval Rozsár.

Spolu s otvorením projektu začali aj prípravy na tzv. školskom pláne udržateľnej mobility. Takýto materiál skúma, ako sa v súčasnosti žiaci aj pedagógovia dopravujú do školy. "Za obec môžem povedať, že budeme na výstupoch spolupracovať a urobíme všetko pre to, aby sa potrebné zlepšenia podarilo zrealizovať," doplnil starosta obce Borský Mikuláš Róbert Macek.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice