PSK podporí cyklodopravu na svojom území vo výške 820.000 eur

13.05.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Prešovský samosprávny kraj (PSK) chce dokončiť cyklodiaľnicu Eurovelo 11, prepojiť Vysoké Tatry so Slovenským rajom, vybudovať novú cykloturistickú trasu pútnického významu na Spiši, ale aj okruh okolo Domaše. Ako TASR informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK, je to len zlomok plánov PSK v oblasti cyklodopravy.

"Počas pandémie veľmi veľa ľudí presadlo opäť na bicykle. Preto je pre nás dôležité, aby sme pre týchto ľudí vytvorili kvalitné cyklotrasy. Doteraz sme na podporu cyklodopravy v rámci Výzvy pre región vynaložili zhruba jeden milión eur, teraz je to ďalších 820.000 eur," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Na cyklodopravu v kraji bolo na tento rok schválených 320.000 eur. Poslanci túto sumu na svojom májovom zasadnutí zvýšili o ďalších 500.000 eur. PSK už začal v tomto roku so skvalitnením cyklodopravy v regiónoch Šariš a Levoča, rovnako spustil pasportizáciu cykloturistických trás v okrese Bardejov a v oblasti Domaše, ktorá zahŕňa okresy Vranov nad Topľou, Stropkov a Svidník.

Po spomenutom zvýšení rozpočtu by mali byť financie použité aj na majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov na účely výstavby Eurovela 11. Prostriedky sa využijú aj na prípravu projektovej dokumentácie pre zvyšné obce na severnom úseku Eurovela 11 spojenú s majetkovo-právnym vysporiadaním pozemkov.

"Ak sa to podarí, tak už budeme mať všetky obce s projektovou dokumentáciou. Financie, ktoré poslanci na poslednom zastupiteľstve schválili, by sme chceli použiť predovšetkým na našu cyklodiaľnicu, na južný a severný úsek trasy Eurovelo 11, ktorý prepojí Prešovský kraj s Košickým krajom, ale aj Maďarskom a Poľskom," povedala vedúca odboru strategického rozvoja Úradu PSK Martina Slivková s tým, že Eurovelo 11 je súčasťou Kostrovej siete cyklistických komunikácií v PSK.

"Čiže začíname najskôr cyklodiaľnicou a potom by sme pokračovali vo vízii aj ďalšími trasami kostrovej siete," doplnila Slivková.

Kraj plánuje podľa Heilovej aj projektovú prípravu cykloturistickej trasy pútnického významu na zhruba 23-kilometrovej trase Levoča – Spišský Jeruzalem. PSK má ambíciu prepojiť cestičkou pre cyklistov aj rekreačné oblasti na Domaši. Zmodernizovať chce 3371 metrov cyklociest a vybudovať ďalších 1113 metrov. Začať chce vypracovaním projektovej dokumentácie na výstavbu asi päťkilometrovej trasy. Sumu 100.000 eur vynaloží PSK tiež na prístrešky pre cyklistov s vybavením pre servis bicykla či informačné tabule k cyklotrasám v regiónoch Šariš a Levoča.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol