V Leviciach majú stále Engelsovu i Marxovu ulicu
Nový seriál TASR o zaujímavostiach v slovenských obciach a mestách.

11.05.2018 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Dvojica filozofov, zakladateľov marxistickej filozofie má v Leviciach svoje ulice aj takmer 30 rokov po revolúcii. Obidve sa nachádzajú v širšom centre Levíc a spolu so Saratovskou, Pionierskou, Ulicou kpt. Nálepku či Ulicou Zdeňka Nejedlého sú už dnes na Slovensku raritou.

„Na Ulici Karola Marxa žijem od detstva, už takmer polstoročie. Názov ulice mi nevadí, viac by mi vadilo behať po úradoch, prehlasovať adresu, vybavovať nové doklady. Aj keď s tým nie sú finančné náklady, už len to prehlasovanie adresy na úradoch, v banke a neviem kde ma odradilo, aby som súhlasila v premenovaním názvu ulice,“ tvrdí jedna z obyvateliek ulice.

Mesto Levice pred niekoľkými rokmi usporiadalo anketu o zmene názvu ulíc. Zástupcovia mesta vtedy tvrdili, že sú pripravení pristúpiť k zmene názvov, ktoré nejakým spôsobom súvisia so socialistickou minulosťou a ktoré by mohli ľuďom prekážať.

Celkovo 400 obyvateľov dotknutých ulíc odpovedalo na otázku, či majú záujem o zmenu názvov niektorých ulíc v meste z dôvodu ich nevhodného pomenovania. Občania však s premenovaním ulíc nesúhlasili a trvali na pôvodných názvoch.

 

              
 

FOTO: Ulica Karola Marxa v Leviciach. FOTO TASR - Henrich Mišovič, Levice, 11. mája 2018 

Hlavnými dôvodmi ich rozhodnutia boli spokojnosť s doterajšími názvami, zvyk, potreba vybavovať nové doklady a povinnosť oznámiť inštitúciám, rodinám či známym zmenu adresy. Zaujímavosťou je, že zo všetkých oslovených obyvateľov súhlasilo so zmenou názvu len 35 respondentov. 

Podľa zákona o obecnom zriadení názvy ulíc a verejných priestranstiev obec určuje a mení nariadením. Názvy sa určujú s prihliadnutím na históriu obce, na významné nežijúce osobnosti, na veci a podobne. Neprípustné sú názvy po žijúcich osobách, názvy dlhé, duplicitné, urážajúce mravnosť, náboženské alebo národnostné cítenie, jazykovo nesprávne a názvy nepriliehavé vzhľadom na históriu obce.

 

               

FOTO: Ulica Friedricha Engelsa v Leviciach. FOTO TASR - Henrich Mišovič, Levice, 11. mája 2018

Návrhy na nové pomenovanie ulíc mohli v minulosti predkladať aj občania mesta, ich návrhy posudzovala komisia na pomenovanie ulíc. Členovia komisie potvrdili, že sa usilujú preferovať neutrálne názvy, ktoré netreba meniť s každým režimom. Prihliadajú pritom aj na to, či má nové pomenovanie nejakú súvislosť s Levicami. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo komisia zamietla návrh občanov pomenovať ulicu po Pavlovi Demitrovi.

„Nikdy tu nebol, s mestom nemá nič spoločné. Ani Marx s Engelsom tu nikdy neboli, v minulosti však boli takéto tendenčné názvy bežné a ľudia si na ne zvykli,“ zdôvodnila komisia svoje rozhodnutie. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

22. marca - Jarné gaštanové piatky

Modrý Kameň, SNM - Múzeum bábkarskych kultúr a hračiek

23. marca - Zelený marec v Pezinku

Odstraňovanie čiernej skládky v meste Pezinok

23. marca - Vajnorská vínna muška

Ochutnávka vín od drobných vajnorských vinárov kaviareň Dobrá lipa