V Pietnej uličke pribudne pamätník prenasledovaným duchovným

03.05.2021 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Skompletizovať v Piešťanoch pamätné miesto bojovníkom za slobodu a prenasledovaným totalitnými režimami si dalo za cieľ občianske združenie (OZ) Svetlo nádeje. Pripravilo projekt na umiestnenie pamätníka venovaného trom evanjelickým kňazom. V Pietnej uličke v prostredí mestského parku na bývalom Teplickom cintoríne už stojí pamätník kňazovi Antonovi Srholcovi a židovskému rabínovi Ysachar Schlomo Teichtalovi. Informoval o tom koordinátor projektu Branislav Dolinský.

OZ si v Pietnej uličke chce pripomínať pamiatku Jozefa Bučka,  ktorý bol účastníkom protifašistického odboja a zomrel počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore, Alexandra Baricu, ktorý sa zapojil do podpory odboja a v päťdesiatych rokoch bol obeťou politických perzekúcií a Štefana Dlháňa. Bol prvým piešťanským evanjelickým a. v. farárom po znovuobnovení cirkevného zboru, v roku 1953 mu bol odňatý štátny súhlas pre kňazské pôsobenie. V povedomí Piešťancov pre svoju prácu a prístup k ľuďom zostáva doteraz.

Projekt OZ podporil Trnavský samosprávny kraj prostredníctvom participatívneho rozpočtu sumou 5000 eur, podporu dostal aj od mesta Piešťany a ako doplnil Dolinský, ktorý je súčasným zborovým farárom v Piešťanoch, konala sa aj verejná zbierka. OZ chce dobrovoľnícky upraviť okolie.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol