Cyklotrail pri chate Hrešná je hotový
Ukončili ho úsekom Hriešny flow

29.04.2021 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Horskí cyklisti už majú plne k dispozícii celý cyklotrail Hriešny, v stredu neďaleko chaty Hrešná pri košických Kavečanoch slávnostne otvorili aj jeho poslednú štvrtú časť pomenovanú Hriešny flow.

Cyklotrail od chaty po Alpinku je dlhý takmer päť kilometrov a jeho výstavba trvala približne dva roky. Celá trasa pozostáva z častí Mravenisko, Natural, Výšľap a posledným úsekom je uvedený singletrail Hriešny flow, ktorý budovali pomocou mechanizmov.

„Niečo také na Slovensku ani nemáme – nehovorím o nejakých bikeparkoch. Je to niečo, kde sa ľudia dokážu zdokonaľovať v cyklistike. Myslím si, že tí, ktorí budú jazdiť a učiť sa na tom poslednom flowtraile, tak sa môžu zdokonaľovať a svoje schopnosti potom môžu pretaviť aj do nejakých športových výkonov, ktoré môžu byť aj na svetovej úrovni,“ povedal Michal Lunter z občianskeho združenia (OZ) KE.CY - košické cyklotraily.

Spresnil, že úsek Hriešny flow obsahuje väčšie klopené zákruty, pri realizácii použili viac zeminy a prekážky sú rozmernejšie. Jedným z dôvodom je aj to, že očakávajú väčší nápor zo strany cyklistov. Zároveň chcú, aby sa Košice okrem iného stali cyklistickou základňou, kde by viac dní trávili cyklisti nielen zo Slovenska. „Chceme ľuďom ponúknuť ďalšie možnosti aktívneho oddychu a posunúť horskú cyklistiku v košických lesoch niekam ďalej,“ doplnil predseda OZ Zoran Bosák.

Uvedený flowtrail sa im podarilo vybudovať najmä vďaka financiám z mesta Košice, ktoré na to vyčlenilo takmer 24.000 eur. Podľa primátora Jaroslava Polačeka pribúdajú v Košiciach a okolí cyklotraily na najvyššej úrovni. „Košice sa dnes zároveň môžu pýšiť tým, že máme najdlhšie cyklotraily na Slovensku,“ uviedol s tým, že mesto vlani investovalo do otvorenia a sprevádzkovania rôznych cyklochodníkov či cyklotrailov viac ako 330.000 eur.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača