Čaro kaplnky pod Poľanou ocenia ľudia počas pandémie

12.04.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Kaplnka v tichom prostredí podpolianskeho lesa medzi Detvou a obcou Kriváň je vybudovaná už niekoľko rokov, jej čaro však návštevníci ocenia najmä v súčasnej pandemickej situácii. Ako pre TASR uviedla Nikola Sibylová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie, nachádza sa na kopci Voliarky vo výške 469 metrov nad morom.

„Kaplnka Lurdskej Panny Márie bola postavená z obetavosti pani Eleny Balážovej a ctiteľov zo širokého Podpoľania. Posvätená bola 24. mája 2003 a veriaci sa sem chodia modliť svätý ruženec,“ dodala. Súčasťou tohto miesta je aj vysoký vyrezávaný kríž. Prostredie pre modlitby i oddych tiež dopĺňajú rady lavičiek, ktoré postavili pre tých, ktorí prichádzajú na omše. Pri kríži je aj studnička s vodou, návštevníci tak môžu v rámci relaxu poliať živé kvety, ktoré sú posadené v okolí. Kaplnka nie je ohradená, je voľne prístupná každému, kto sa chce pomodliť alebo si odpočinúť. Odporúča sa preto pri nej zdržiavať bez slova alebo potichu.

Aj napriek tomu, že tento priestor je určený najmä pre veriacich, ktorí sa chcú pomodliť v prostredí lesa mimo civilizácie, prichádzajú k nej aj turisti. Popri tomto svätom mieste sa prechádza v prípade, ak idú ľudia cez les z Detvy do obcí Kriváň alebo Korytárky. Prichádzajú k nej aj návštevníci, ktorí pokračujú ďalej na vrch Mních. Cesta z Detvy ku kaplnke trvá približne 30 minút a zvládnu ju aj rodiny s malými deťmi. Väčšina trasy vedie po rovine. Ďalšia trasa, ktorou sa môžu turisti na toto miesto dostať, je z obce Kriváň.

Ak sa záujemcovia rozhodnú, že od kaplnky chcú pokračovať na vrch Mních, vyberú sa po ceste, ktorá vedie do krivánskej časti Svrčkovci. Trasa vedie pokojným lesom a neskôr aj popri rieke Slatina. Kopec Mních s výškou 544 metrov nad morom sa nachádza medzi obcami Kriváň a Korytárky. Typický je slovanským dvojkrížom na vrchu a jedinečným výhľadom na kotlinu Detvy. Ukážu sa rázovitá panoráma podpolianskeho lazníckeho osídlenia i prírodné scenérie. Vidieť možno Poľanu, vrchy Javor a Siroň, detvianske lazy Stavanisko a Piešť, Podkrivánske lazy a aj kaplnku na korytárskych Mlákach.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava