Centrálne námestia v L. Mikuláši vyzdobili obrími kraslicami

06.04.2021 | Žilinský kraj | Autor: TASR

 Obrie veľkonočné kraslice nainštalovali na Námestie osloboditeľov a Námestie mieru v Liptovskom Mikuláši. Zostanú tam počas celého veľkonočného obdobia.

"Ide o šesť výstavných kusov. Svojou troškou k pestrosti prispelo aj mestské Múzeum Janka Kráľa, ktoré dalo vyzdobiť malými kraslicami stromy na Námestí mieru," informovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Obrie veľkonočné vajcia zdobili obe námestia už v minulom roku. "Pôvodná myšlienka bola, že kraslice budú pred veľkonočnými sviatkami priamo na námestiach maľovať žiaci z mestskej základnej umeleckej školy. Keďže však nastala mimoriadna situácia so šírením nového koronavírusu, museli sme sa prispôsobiť a vzory sme na ne dali aspoň potlačiť," pripomenula hovorkyňa.

Ornamenty vznikli štylizovaním motívov na tlačiarenských formách, ktoré majú pôvod priamo v Liptovskom Mikuláši. Na vytvorenie typického liptovskomikulášskeho ornamentu poslúžila ako predloha jedna z pôvodných foriem modrotlačiara Jána Scholtza, doplnila Čapčíková. Autorom výslednej podoby ornamentu, ktorý je natlačený na šiestich veľkých krasliciach, je výtvarník Michael Beyer.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice