PSK zaočkoval proti ochoreniu COVID-19 už viac ako 20.000 ľudí

25.03.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Prešovský samosprávny kraj (PSK) pokračuje v očkovaní proti ochoreniu COVID-19 aj najbližší víkend, a to v rovnakom režime vo všetkých troch veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC). V Poprade a v Humennom sa bude očkovať len počas soboty (27. 3.), v Prešove navyše aj v nedeľu (28. 3.). PSK zaočkoval v troch VKOC doteraz 20.572 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Na najbližší víkend má PSK podľa jej slov k dispozícii 5385 dávok vakcíny AstraZeneca. Pre Prešov je pritom určených 3585 vakcín na sobotu aj nedeľu, pre Poprad a Humenné po 900 vakcín na sobotu. Opäť sa bude očkovať podľa zoznamu dodaného Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI), kde sa záujemcovia majú možnosť prihlásiť podľa aktuálnej stratégie očkovania. V prípade uvoľnenia kapacít kraj oslovuje náhradníkov cez vlastný rezervačný systém.

"Záujem o očkovanie je veľký, kapacity našich troch veľkokapacitných očkovacích centier sú k dnešnému dňu takmer naplnené. Po skúsenostiach z posledných týždňov sme navyše aktuálne vo vlastnej réžii spustili nový rezervačný systém, do ktorého môžu prihlásiť náhradníkov len ambulantní lekári v zmysle platnej vyhlášky," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Na jeden očkovací deň vyčleňuje kraj pre náhradníkov približne 15 percent z alokovanej kapacity vakcín pre každé veľkokapacitné očkovacie centrum.

"Štatisticky nám totiž vychádza, že zhruba päť percent zaregistrovaných sa na očkovanie nedostaví. Ďalších desať percent môžeme zaočkovať takzvanou 11. dávkou vakcíny z každej liekovky, ktorá je Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv dovolenou dávkou na plnohodnotné využitie," doplnil vedúci odboru zdravotníctva Jozef Tekáč.

PSK zaočkoval v troch VKOC doteraz 20.572 ľudí. "Naším zámerom je očkovať minimálne 10.000 ľudí týždenne a rozšíriť našu pôsobnosť aj v ďalších častiach regiónu. Veríme, že po veľkonočných sviatkoch sa nám podarí spustiť ďalšie centrá v Starej Ľubovni a v polovici apríla aj v Bardejove," dodal predseda kraja.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur