V Hniezdnom ožili spišské zvyky
Nechýbal sprievod dedinou, furmanské preteky, Jarný trh ani stavanie mája.

07.05.2018 | Prešovský kraj | Autor: K.Mudríková

Podľa tradície pripravili v Hniezdnom v okrese Stará Ľubovňa na prvú májovú nedeľu Slávnosť jari. K tomuto podujatiu patrí súťaž obcí z územia severného Spiša a Pienin. Osem obcí si zmeralo sily vo varení guľáša, remeselných zručnostiach a vzťahu k domácemu folklóru. Súčasťou podujatia bol sprievod dedinou, furmanské preteky, Jarný trh, stavanie mája i prehliadka expozície liehovarníctva a tradičných ľudových remesiel.

Titul Nositeľ tradícií v súťaži obcí si odniesla obec Čirč, k čomu dostala aj finančný príspevok vo výške 1500 eur na výstavbu alebo opravu detského ihriska. Hneď za ňou sa umiestnila Jarabina so ziskom 1000 eur a na treťom mieste skončila Kamienka, ktorá dostala 500 eur na rovnaký účel. O víťazoch rozhodli diváci. TASR to potvrdila Miroslava Sanigová zo Združenia Spiš.

Podujatie oživilo tamojší Nestville Park a jeho cieľom je každoročne poukázať na kultúrne dedičstvo regiónu severného Spiša a Pienin. Organizátori zároveň otvorili letnú turistickú sezónu. Zvolili si formu osobného zážitku a cez túto skúsenosť podporili spojenie minulosti s prítomnosťou. Akciu  pripravila nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií v Hniezdnom.

Na Jarný trh prišli výrobcovia tradičných potravinárskych špecialít, prvovýrobcovia, chovatelia, pestovatelia i remeselníci z okolia. Trh organizovalo Združenie Spiš pod heslom "...regionálne produkty od regionálnych výrobcov na regionálnom trhu...". Sanigová uviedla, že návštevníci si mohli nakúpiť u 27 predajcov. Mohli si vybrať z mäsových pokrmov, ako špecialitu ponúkali výrobky z mangalice. V ponuke bol med, šípkový lekvár, minerálne vody. Zastúpenie mali drotári, keramikári, vo svojej vyhni predvádzal zručnosti kováč a bol tu aj výrobca nožov. Návštevníci si mohli pozrieť i kúpiť kroje a výrobky z kreatívnej dielne. 

Furmanské preteky mali celoslovenskú úroveň, pripravila ich Asociácia furmanov Slovenska, ktorá do súťaže nasadila 13 ťažných koní. Predviedli rýchlosť, obratnosť, presnosť a poslušnosť. O dobrú náladu sa pričinili lokálne folklórne súbory a profesionálny Poddukelský umelecký ľudový súbor. Prítomných zabávala aj prešovská skupinu Hrdza.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice