V parku v Kolárove vyrástol gotický ihriskový hrad

23.03.2021 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto:
V parku pri školskom areáli v Kolárove vyrástol vďaka projektu európskej cezhraničnej spolupráce Cultplay gotický ihriskový hrad. Vybraná replika historickej pamiatky z maďarského mesta Tata predstavuje tamojšiu starú pevnosť.

Samotná farebnosť a tvary hernej zostavy sa pokúšajú verne imitovať pôvodný gotický hrad,“ uviedol autorizovaný architekt Juraj Jurík. Ihrisko je voľne prístupné v parku pri Školskej ulici v Kolárove. Stavba od začiatku výkopov po dokončenie okolia trvala tri mesiace.

Herný komplex má niekoľko poschodí, ktoré deti dokážu preskúmať aj zdolaním bezpečných lezeckých stien, rebríku s lanovým prepažením, lán, tyčí na šplhanie aj s kruhovými oporami a ďalších herných prvkov. Späť sa môžu vrátiť niektorou z viacerých šmýkačiek. „Hrad ponúka vo svojich útrobách aj mimo neho množstvo ďalších doplnkových hier,“ povedal Jurík.

Hoci vekové odporúčanie pre herný hrad je v rozsahu päť až 12 rokov, zahrať sa dokážu aj starší návštevníci. „Herné zariadenie zaručuje bezpečnosť materiálu, ale aj vysokú odolnosť voči poveternostným vplyvom či prípadnému vandalizmu. Bezpečný povrch z liatej gumy tlmiaci pád umožňuje prístup k hradu a viacerým atrakciám aj pre zdravotne znevýhodnené deti,“ skonštatoval architekt.

Vo vnútri hradu sú okrem preliezacích prvkov aj rôzne logické hry pre deti. Zaujímavosťou je hudobný audionetic. Toto interaktívne zariadenie vygeneruje elektrickú energiu zapojením samotného návštevníka, ktorý stláčaním pedálu vytvorí dostatok elektriny na prehratie hudobnej nahrávky.

Kolárovo je jedným z desiatich miest, ktoré sa zapojili do európskeho projektu s názvom Cultplay – vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva v rámci slovensko-maďarského programu Interreg. S cieľom posilniť cezhraničnú spoluprácu a ochrániť a sprístupniť kultúrne dedičstvo pre najmladšiu či ďalšie generácie postupne vznikajú v jednotlivých mestách interaktívne detské parky prezentujúce vždy jednu vybranú pamiatku. Do projektu Cultplay sú zapojené okrem Kolárova aj mestá Nové Zámky, Šaľa, Komárno, Svodín, Hurbanovo, Kisbér, Tata, Komárom a Oroszlány.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava