Mesto Prievidza eviduje dlh na daniach a poplatkoch 2,3 milióna eur
Samospráva zverejnila zoznam dlžníkov.

16.03.2021 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Mesto Prievidza opäť zverejnilo zoznam daňových dlžníkov. Na miestnych daniach a poplatku za komunálny odpad eviduje k 31. decembru minulého roka nedoplatok vo výške 2.374.850 eur. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú zverejnilo na svojej internetovej stránke.

"Celkovo z daňových nedoplatkov tvoria 42,6 % tie na dani z nehnuteľností a 48 % tie na poplatku za komunálny odpad," uviedol pre TASR hovorca mesta Michal Ďureje.

Z celkových daňových nedoplatkov podľa neho eviduje mesto u daňových dlžníkov v konkurze a v likvidácii sumu 850.018 eur, čo predstavuje 35,8 %.

Najväčší nedoplatok, a to 216.999 eur, zaznamenala radnica u spoločnosti v konkurze, ktorá sa zaoberá kúpou tovaru, prenájmom nehnuteľností a upratovacími službami.

Samospráva zverejňuje zoznam dlžníkov už niekoľko rokov po sebe. "Zverejňovanie daňových dlžníkov má význam v tom, že aj keď nie vo výraznej miere, daňoví dlžníci nedoplatok zaplatia na základe zoznamu. Mnohí dlžníci sa tiež až z uvedeného zoznamu dozvedia, že majú voči mestu nedoplatky. Ide pritom najmä o daňových dlžníkov, ktorým sa nepodarí doručiť rozhodnutia o ich daňovej povinnosti, respektíve dlžníkov, ktorí majú len uvedený trvalý pobyt v Prievidzi," ozrejmil Ďureje. V prípade dlhodobých neplatičov väčšinou podľa neho nepomáha ich zverejnenie v zozname, mesto preto napokon pristupuje k vymáhaniu nedoplatkov súdnymi exekútormi.

Mesto zverejnilo zoznam neplatičov, u ktorých úhrnná výška nedoplatkov presiahla u fyzických osôb 160 eur a u právnických osôb 1600 eur.

K 31. decembru 2019 evidovala radnica dlh vo výške 2.157.284 eur.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava