V Partizánskom pribudli vtáčie búdky
Osadili ich na Námestí mieru a v areáli ZŠ R. Jašíka.

15.03.2021 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Vtáčie búdky v uplynulom období osadila miestna samospráva v parku na Námestí mieru a areáli Základnej školy (ZŠ) Rudolfa Jašíka v Partizánskom. Aktivita je pokračovaním projektu, ktorým chce dopomôcť vtáctvu pri hniezdení.

"Sú tomu dva roky, čo sme po prvýkrát osádzali v meste Partizánske búdky na stromy v dvoch parkoch, Parku J. A. Baťu a Parku M. R. Štefánika. Tento krok som inicioval práve preto, že som sa z odborných článkov dočítal, aké má ťažké podmienky vtáctvo pri hniezdení. Množstvo vtákov v rámci prírody totiž klesá," načrtol primátor Jozef Božik.

Nových desať búdok, ktoré sú inej veľkosti ako tie predtým, podľa neho osadili v parku na Námestí mieru a ZŠ R. Jašíka a v tejto tradícii bude samospráva pokračovať. "Každý rok chcem zakúpiť minimálne desať búdok a osadiť ich v rámci mesta tak, aby sme pomohli vtáctvu. Máme aj menšie i väčšie búdky pre rôzne druhy vtákov tak, aby sme im zabezpečili lepšie podmienky pre hniezdenie, ochranu pred predátormi a čo je veľmi dôležité, aby sme ich uchovali pre potešenie občanov," priblížil.

Na území mesta sa tak momentálne nachádza 28 búdok pre vtáky, 80 percent z nich vtáky využívajú.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava