Kaštieľ v Pečovskej Novej Vsi bude atraktívnejší
Dobrovoľníkom sa ho podarilo osvetliť.

02.02.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Renesančný kaštieľ zo 16. storočia v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov sa podarilo dobrovoľníkom z občianskeho združenia (OZ) Renesančný kaštieľ PNV osvetliť. Podľa predsedu OZ Slavomíra Karabinoša ide o významnú stavbu, ktorá sa v rovnakej podobe nikde v Európe nenachádza. Pripomína skôr historické budovy z Írska alebo z Veľkej Británie.

"Pri svojich aktivitách sa snažíme využiť výhodnú polohu obce, ktorou prechádza štátna cesta I/68 a medzinárodná cyklotrasa Eurovelo 11. Obec navyše v blízkosti kaštieľa plánuje výstavbu cyklotrasy v smere na Ľutinu, ktorá je najvýznamnejším pútnickým miestom gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Osvetlenie kaštieľa má za cieľ lepšie spropagovať túto národnú kultúrnu pamiatku a pripomenúť jej význam nielen návštevníkom obce, ale aj domácim," uviedol pre TASR Karabinoš.

OZ Renesančný kaštieľ PNV vzniklo na jar minulého roka. "Oslovil som s myšlienkou rodinu, ktorá kaštieľ vlastní a súhlasila, za čo jej veľmi pekne ďakujem. Postupne sa zapájame do výziev a grantov s cieľom získať financie na obnovu kaštieľa," vysvetlil Karabinoš.

Kaštieľ bol vybudovaný v 16. storočí. Zachovali sa v ňom hodnotné ranorenesančné detaily, ako napríklad pôvodné kovania a geometrická štuková výzdoba. "Pôvodne slúžil ako šľachtické sídlo pre rod Péchyovcov, v období prvej svetovej vojny bol využívaný ako sýpka, neskôr ho László Péchy predal obchodníkovi židovského pôvodu. Od roku 1963 je objekt vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Objekt v súčasnosti nie je využívaný," skonštatoval Karabinoš.

 Kaštieľ sa občianskemu združeniu podarilo osvetliť v rámci projektu Propagácia renesančného kaštieľa v Pečovskej Novej Vsi, na ktorý získalo podporu Nadácie SPP vo výške 3000 eur. "Z tejto sumy sa podarilo zakúpiť štyri kusy LED svietidiel, osadiť informačnú tabuľu v slovenskom a anglickom jazyku, vytlačiť 500 kusov brožúrok v slovensko-anglickej verzii a zriadiť webstránku renesancnykastiel.sk," dodal Karabinoš.


      man tur

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača