Mesto Levice zrekonštruuje bývalú židovskú školu
Má v nej vzniknúť centrom pre vzdelávanie a kultúru.

14.01.2021 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík. „Schválený grant na obnovu tejto pamiatky predstavuje sumu 900.000 eur, pričom celkové oprávnené výdavky prijímateľa nesmú presiahnuť sumu 1.201.216 eur,“ uviedol.

Zrekonštruovaná židovská škola bude slúžiť ako priestor na vzdelávanie, kultúrne aktivity, ako centrum tvorivosti mesta a regiónu. „Bude to priestor na usporiadanie workshopov miestnych remeselníkov, lektorské kurzy či pravidelné kurzy remeselnej výroby. Súčasťou bude aj stála expozícia o živote občanov židovskej národnosti v meste a regióne, vytvorená pomocou najnovších technológií,“ skonštatoval Krtík. Prostredníctvom virtuálnej prehliadky si návštevníci budú môcť pozrieť vizualizáciu koncentračného tábora Sereď počas druhej svetovej vojny.

K zámeru rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky sa ešte v roku 2019 uskutočnila verejná diskusia o projekte, kde zástupcovia mesta a zainteresovaných strán predstavili verejnosti podrobnosti o navrhovanej pamiatkovej obnove. Mestské zastupiteľstvo v septembri 2019 schválilo Priority mesta Levice na obdobie rokov 2018 - 2022, ktorých súčasťou bola aj realizácia projektu a rekonštrukcia bývalej židovskej školy. Podporu projektu deklaroval aj Nitriansky samosprávny kraj.

Bývalá židovská škola v Leviciach sa stala národnou kultúrnou pamiatkou v roku 2015. Budova bola postavená v roku 1935, no židovská komunita si ju dlho neužila. V roku 1944 sa stala súčasťou židovského geta, po roku 1945 v nej sídlila učňovská škola. Po roku 1967 využívala priestory stredná ekonomická škola. Budova je dielom architekta Jacquesa Oblatta a je príkladom vyspelej funkcionalistickej architektúry na Slovensku. Objekt sa zachoval vo vysokej miere v pôvodom architektonickom, dispozičnom a umelecko-remeselníckom riešení.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača