Greenpeace vníma pozitívne viaceré vyjadrenia J. Budaja pri ochrane klímy
Téma musí byť jednou z priorít vlády.

05.01.2021 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Greenpeace Slovensko vníma pozitívne viaceré vyjadrenia a podporu ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) v otázkach ochrany klímy. Pre TASR to uviedol koordinátor klimatickej kampane organizácie Greenpeace Pavol Fábry. Envirorezort by podľa neho mal byť v čase klimatickej krízy jedným z najdôležitejších ministerstiev vo vláde.

"Kladne hodnotíme aj snahu o dobré vzťahy s environmentálnym hnutím a komunikáciu zo strany ministra a takisto ministerstva," povedal Fábry. Za nedostatok Greenpeace hodnotí to, že Budaj svoju podporu ambicióznejších klimatických politík nepretavil do konkrétnych výstupov ministerstva vo forme analýz a podkladov.

Od začiatku sa podľa Fábryho žiadalo posilniť analytické kapacity ministerstva. Dôležité budú pre plán obnovy a dosahovanie klimatických cieľov.

Hnutie OĽANO v predvolebnom programe podporilo 65-percentné zníženie emisií do roku 2030. Fábry skonštatoval, že počas celého roka však nevznikla štúdia uskutočniteľnosti alebo dopadová štúdia, ktorú Slovensko nakoniec žiadalo od Európskej komisie.

"To, že pán minister Budaj prišiel z najsilnejšej vládnej strany, mu dáva dobrú príležitosť zvýšiť vplyv jeho rezortu a ovplyvniť smerovanie vlády tak, aby bola ochrana klímy a tým aj prírody a budúcich generácií skutočne prioritou," hovorí Fábry.

Pripomenul, že Budaj bol prvým ministrom, ktorý podporil zelený plán obnovy v regióne. Otvorene tiež hovoril o neudržateľnosti súčasného hospodárskeho modelu Slovenska.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice