Prievidzu chcú vykurovať biomasou a banskými vodami
Rozhodli o tom mestskí poslanci.

22.12.2020 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto.
 

 Vykurovanie Prievidze po roku 2023 majú zabezpečiť banské vody, biomasa či zemný plyn. O novom zdroji vykurovania, ktorý má zabezpečiť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) po ukončení všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ), rozhodli mestskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní.

Mestskí poslanci zobrali na vedomie štúdiu o zabezpečení dodávok tepla po roku 2023, rovnako odporučili zástupcom mesta v orgánoch PTH realizovať zámer tejto spoločnosti. Za uznesenie hlasovalo 17 poslancov, jeden bol proti a traja sa zdržali.

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) malo k dispozícii podrobnú štúdiu s deviatimi rôznymi variantmi zabezpečenia vykurovania, ich hodnotenie sa opieralo o konečnú cenu tepla či produkciu emisií, pričom z analýzy malo vyplynúť realizovať projekt PTH.

"V PTH vlastníme 51 percent akcií, obyvatelia mesta tak budú mať cez svojich volených zástupcov možnosť vplývať na rozhodnutia týkajúce sa vykurovania z centrálneho zdroja a tento zdroj spoluvlastniť. Podľa kalkulácie bude reálne po roku 2023 znížiť cenu tepla pre Prievidžanov. V prvom rade vďaka tomu, že výrobcom a distribútorom bude ten istý subjekt," argumentovala na rokovaní primátorka Katarína Macháčková.

Projekt PTH tiež podľa nej uvažuje mimo spaľovania biomasy s využitím nízkopotenciálnych banských vôd, tepelných čerpadiel a solárnych panelov, čo má pozitívne vplývať na životné prostredie. Macháčková priznala, že oba zámery naďalej využívajú zemný plyn, treba však podľa nej brať do úvahy časový rámec i ďalšie okolnosti. PTH malo tiež pripraviť i samostatné návrhy riešení pre Zemianske Kostoľany a Nováky.

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Karol Galek informoval, že rezort momentálne posudzuje vydanie osvedčenia na výstavbu tepelného zdroja pre PTH, takisto okruh účastníkov konania. MH SR malo tiež výhrady k zásobovaniu Zemianskych Kostolian a Novák, v materiáli je to spomenuté len jednou vetou. "MH SR nerobí žiadne obštrukcie pri vydávaní osvedčenia, pri Slovenských elektrárňach celý proces trval tri mesiace, potrebujeme mať dodržané všetky zákonné predpisy a požiadavky," deklaroval.

Ivan Šramko z dozornej rady SE a splnomocnenec MH SR na transformáciu hornej Nitry v nadväznosti na minulotýždňovú kritiku mesta odmietol, že by štát preferoval riešenie SE. Zároveň vyhlásil, že celý rezort sa bude snažiť podporiť rozhodnutie mesta všetkými možnými prostriedkami.

Zámer by malo z fondov Európskej únie podporiť i Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR cez iniciatívu REACT-EU, Európska únia však nepodporí z Fondu spravodlivej transformácie projekty, ktoré počítajú so zemným plynom, dodal Peter Balík z MIRRI.  

Riešenie PTH pozostáva z výstavby a pripojenia nových zdrojov výroby tepla pre systém centrálneho zásobovania teplom v areáli bane Cigeľ s využitím obnoviteľných zdrojov energie - banských vôd a tepelných čerpadiel, solárnych tepelných panelov a dvoch kotlov na biomasu. Súčasťou návrhu spoločnosti je aj zámer vybudovania systému potrubia teplej vody spájajúceho Cigeľ so súčasným miestom dodávky tepla na okraji Prievidze a troch kotlov na zemný plyn na okraji mesta.

Väčšinovým akcionárom v PTH s 51-percentným podielom je mesto Prievidza, zvyšných 49 percent majú Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), ktoré zámer budúceho vykurovania pôvodne predložili. Záujem zabezpečiť dodávky tepla pre Prievidzu, Nováky a Zemianske Kostoľany majú i Slovenské elektrárne (SE), ktoré doposiaľ vyrábajú teplo z hnedého uhlia v zmysle VHZ v elektrárni Nováky. SE chcú riešiť dodávky tepla kombináciou biomasovej a plynovej kotolne podporenej malým motorom na výrobu elektriny pre vlastnú spotrebu, v druhej fáze zámeru počítajú i s vybudovaním centra obehového hospodárstva.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol