Novou dominantou obce Korňa je Múr histórie
Potulky redaktorov TASR po slovenských obciach.

14.12.2020 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Novou dominantou kysuckej obce Korňa je Múr histórie. Jeho vybudovanie je pilotným projektom na záchranu historického dedičstva a architektúry Kysúc. Iniciátormi projektu sú riaditeľ Organizácie cestovného ruchu (OCR) Kysuce Radovan Jakuš a architekt Stanislav Mikovčák, ktorí oslovili s ponukou na spoluprácu starostku Korne Mariannu Bebčákovú.

"Vďaka vybudovaniu Múru histórie sa podarilo zachovať štítové steny dvoch dreveničiek. Mladšia je z roku 1940 a pochádza spod osady U Chylov z Korne. Väčšia drevenička z Podvysokej je z roku 1849 a je od majiteľky, ktorá pochádza z kornianskej osady Murašonky. Drevenice dopĺňa kamenný chliev z materiálu rozobratej kamennej pivnice z osady Zátoky, s typickou sedliackou dvojkrídlovou drevenou bránou," uviedla starostka.

Riaditeľ OCR Kysuce doplnil, že projekt Múr histórie by mohol pomôcť zachovať aspoň časti z dreveníc a iných historických objektov v dezolátnom stave. "Preto sme hľadali partnera a našli sme ho v obci Korňa, a najmä v pani starostke. Do projektu sa vložila s veľkým zanietením. Zapojila do realizácie šikovných obecných pracovníkov, ale aj veľa dobrovoľníkov a darcov, ktorí dopomohli konečnému výsledku. Bolo to za málo peňazí veľa muziky, na celý projekt sme vyčlenili 8000 eur. A pokiaľ by nebolo starostky a jej zamestnancov, tak by asi Múr histórie nestál," povedal Jakuš.

"Naši zamestnanci najskôr vybudovali kamenno-betónový základ, na ktorý potom postupne prenášali jednotlivé drevené prvky. Podarilo sa zachovať len štítové steny. Strechy boli prepadnuté a nepodarilo sa ich zachovať, museli sme ich nahradiť novými drevenými prvkami. Chcem sa poďakovať obyvateľom našej obce, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k vytvoreniu tohto jedinečného diela. Stalo sa dominantou a možno aj ôsmym divom našej obce," doplnila Bebčáková.

Staré artefakty a históriu Kysúc, zdedenú po predkoch, sa snaží zachraňovať architekt Stanislav Mikovčák. "Som veľmi rád, že sa mi podarilo spolupracovať a vidím, že v súčasnosti mladí ľudia začínajú ísť v týchto stopách ďalej. Veľmi si vážim prácu pani starostky, Radka Jakuša a hlavne ľudí, ktorí to postavili. Myslím si, že projekt Múr histórie sa naštartuje. Najdôležitejšie je, a kvôli tomu to treba aj robiť, že nepotrebuje veľkú údržbu. Nepotrebuje zamestnancov, ktorí sa o to starajú, nepotrebuje, aby mali kancelárie a náklady," dodal Mikovčák.

Nápis Múr histórie vyrezal a daroval obci Jozef Jakuš, ktorý pôsobil v Korni 11 rokov ako obvodný lekár. "Je to fantastická myšlienka. Hovoril som už s niektorými Korňancami, zas budú mať na čo byť pyšní. A skutočne oprávnene. Pomáhali pri realizácii a vidieť to aj na konečnom výsledku. Ako lekár som chodil po jednotlivých kopaniciach, osadách a tam sme sa stretávali s budovami, ktoré ešte fungovali," zaspomínal si.