Skauti rozdajú betlehemské svetlo na hornej Nitre aj tento rok
Akcia prebehne za dodržania všetkých protipandemických opatrení.

11.12.2020 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Plamienok zapálený v Bazilike Narodenia Pána prinesú skauti na hornú Nitru aj tento rok, napriek ťažkej dobe a platným protiepidemickým opatreniam. Na Štedrý deň ho rozdajú záujemcom na viacerých miestach v Prievidzi a Bojniciach, informoval vodca 14. zboru Prievidza Alojz Vlčko.

"Prioritou skautov bude tento rok dodržanie všetkých platných opatrení. Pri rozdávaní betlehemského svetla budú dbať na to, aby sa v jednom okamihu nezhromaždilo viac ako šesť osôb," uviedol Vlčko.

Skauti podľa neho v čo najväčšej miere zabezpečia samoobslužné rozdávanie, to znamená, že pokiaľ to bude možné, plamienok si záujemcovia odpália od sviece alebo lampy sami, s ich minimálnou asistenciou. "Na transport betlehemského svetla je potrebné si priniesť sviečku chránenú pred vetrom alebo petrolejovú lampu," doplnil.

Na Štedrý deň rozdajú skauti betlehemské svetlo medzi 13.00 a 14.00 h v Prievidzi na Dlhej ulici, Námestí slobody, na sídliskách Žabník, Necpaly, Kopanice, Píly a Zapotôčky. V Bojniciach pri lekárni na sídlisku Lúčky, pred Kostolom sv. Martina a v mestskej časti Dubnica.

 "Okrem toho sa od skautov dostane betlehemské svetlo aj do ostatných miest a obcí v regióne, na tradičné miesta, najmä v kostoloch, kde si ho budú môcť záujemcovia odpáliť už od posledného víkendu pred Vianocami. Betlehemské svetlo bude dostupné napríklad v prievidzských kostoloch, kde bude svietiť na bezpečnom mieste až do Štedrého dňa," priblížil ďalej Vlčko.

Aj tento rok pripravujú skauti interaktívnu mapu s vyhľadávaním, kde bude v rámci Slovenska Betlehemské svetlo dostupné. Mapa so zoznamom je dostupná na internetovej stránke www.betlehemskesvetlo.sk a skautskí dobrovoľníci ju každým dňom aktualizujú.

"Cieľom skautov je aj napriek ťažkej dobe odovzdať plamienok z Betlehema čo najväčšiemu počtu ľudí. Tak ako tento plamienok spája ľudí, chcú spojiť aj Prievidzu a celú hornú Nitru s ostatnými mestami na Slovensku a vytvoriť symbolickú reťaz Svetla," dodal Vlčko.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol