Vo Varadke majú štvrté testovanie na ochorenie COVID-19
Celoplošné testovanie na Slovensku.

09.11.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

V poradí štvrté testovanie na ochorenie COVID-19 majú v obci Varadka v Bardejovskom okrese. Ako pre TASR povedal starosta Andrej Kurimský, prvé mali 15. októbra z dôvodu výskytu ochorenia v obci.

"Keď sme začali robiť prvotné reťazenie toho jedného prípadu, tak sme zistili, že prvotné a druhotné kontakty sú niekde na čísle okolo 100. S hygienikmi sme sa dohodli, že tu vytvoríme mobilné odberné miesto. Dobre sme spravili, pretože sa nám potvrdilo 20 pozitívnych prípadov z prvotného testovania. Následne, počas plošných testovaní, sa nám počty prípadov už len znižovali a znižovali s tým, že minulý víkend (31. 10. – 1. 11.) sme už mali nulu. Samozrejme, očakávame ju aj teraz," uviedol Kurimský.

Na začiatku mali podľa jeho slov obavy z toho, ako ľudia pristúpia k testovaniu. "Spomenutých 20 prípadov sme mali alokovaných približne na siedmich miestach a všetci veľmi disciplinovane dodržiavali karanténu. Ľudia k tomu pristupujú zodpovedne," skonštatoval Kurimský.

Obec má 238 obyvateľov, reálne tam však žije asi 170 až 180 ľudí. "Účasť na testovaní od prvého kola sa pohybuje na úrovni 150 až 170 ľudí," priblížil starosta.

"Myslím si, že testovanie ako spôsob zmysel má, len otázka je, čo sa s výsledkami eventuálne bude robiť. Samozrejme, že opatrenia, ktoré po testovaní prídu, musia byť adekvátne k tomu, aby sa zamedzilo šíreniu," doplnil Kurimský.

Jeden deň odberu na odbernom mieste ich podľa neho stojí približne 800 až 900 eur. "Máme už tretie kolo národného testovania, tak očakávame, že to bude refundované. Pre našu obec je to dosť dôležité," dodal starosta.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava