Obec Zámutov pripravuje singletrackovú trať pre cyklistov
Bude situovaná na východných svahoch Slanských vrchov.

09.11.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Singletrackovú trať pre cyklistov pripravuje obec Zámutov v okrese Vranov nad Topľou. Bude situovaná na východných svahoch Slanských vrchov v katastri obce. Ako TASR informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš Michaela Zdražilová, samospráva pripravuje všetky administratívne kroky, aby sa na jar začalo s výstavbou. Dokončenie prvej etapy je naplánované na leto budúceho roka.

"Prvá výstupová trasa pozostáva z troch tratí. Prvá výstupová časť sa začína na odbočke v blízkosti vodného zdroja nad obcou Zámutov. Jej trasovanie čiastočne využíva existujúci lesný chodník. V strednej časti sa využije spevnená komunikácia údolím Zámutovského potoka v smere na Brestovú dolinu a Lengerov laz. Záverečná výstupná trasa pod názvom Grimov stupák povedie z Lengerovho Lazu do najvyššieho bodu trate (778 m. n. m). Výstupová trať je dlhá 6810 metrov, z toho dva kilometre vedú po existujúcej spevnenej komunikácii," priblížila Zdražilová.

Z najvyššieho bodu vedie zjazdová trasa (zelená), ktorá je hlavnou kostrou trailcentra. Je navrhnutá tak, aby si návštevník užil jazdu.

"Chodník smeruje v hornej časti svahom južne od prírodnej rezervácie Zámutovské skaly a pokračuje južnou stranou hrebeňa vrchu Čulkov. Trasa končí na mieste štartu výstupového trailu, čím sa vytvára jednoduchý okruh," vysvetlila Zdražilová.

V druhej etape je navrhované prepojenie medzi zeleným a modrým trailom náročnejšou trasou vedenou v prudšom teréne. "Všetky prvky na trati sú navrhnuté tak, aby boli zábavné a zároveň prejazdné aj pre menej skúsených cyklistov. Zjazdová trať (červená) vedie v mierne klesajúcom južnom svahu," dodala Zdražilová.

Obec získala na projekt financie v rámci Výzvy pre región Prešovského samosprávneho kraja. Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) poskytla v rámci dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR financie na projektovú dokumentáciu.

      

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava