Prievidza chce vybudovať vodozádržné opatrenia v parku a na sídlisku Píly

27.10.2020 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Prievidzská samospráva má záujem zmierniť dosahy zmeny klímy na životné prostredie v meste. Dosiahnuť to chce vybudovaním vodozádržných opatrení v mestskom parku a na Mierovom námestí na sídlisku Píly. Investíciu plánuje financovať z fondov Európskej únie a vlastných zdrojov. Podanie žiadosti schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok (26. 10.).

V mestskom parku plánuje radnica riešiť územie s plochou 3625,2 štvorcového metra. "Pôvodné chodníky sú s asfaltovým krytom, ktorý tvorí nepriepustný povrch. Jednotlivé vetvy chodníkov sú v zlom technickom stave, sú zvlnené, po daždi na nich stojí voda, miestami sú zaplavené blatom a prerastené trávou," priblížil vedúci referátu pre projekty a investície mesta Ivan Benca.

Projekt podľa neho počíta s výstavbou nových chodníkov z priepustného betónu, ďalšie chodníky radnica zruší a nahradí zeleňou. "Mestský park chceme doplniť novým mobiliárom, ako sú lavičky a parkové nádoby na odpad. Taktiež dôjde k lokálnej výsadbe parkových rastlín trvaliek vo viacerých častiach parku," doplnil.

Rovnako v nevyhovujúcom stave a s nepriepustným povrchom je i Mierové námestie na sídlisku Píly. Tam radnica navrhuje nový kryt peších komunikácií riešiť ako mlatový chodník, ktorý bude tvoriť priepustnú vrstvu. "Značná časť plochy námestia bude zrušená a nahradená zatrávnením. Uprostred spevnených plôch navrhujeme vysadiť kvetinové záhony, plochu chceme doplniť novým mobiliárom. Taktiež dôjde k lokálnej výsadbe parkových rastlín trvaliek a výsadbe vzrastlých stromov," dodal Benca.

Investíciu chce radnica financovať z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Celkový rozpočet projektu odhadla na 330.306,41 eura, celkové oprávnené výdavky na 282.538,94 eura. Od envirorezortu chce žiadať nenávratný finančný príspevok vo výške 268.411,99 eura, zvyšné financie tvorí spolufinancovanie a neoprávnené výdavky.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol