Krajskí poslanci rozhodli o udelení Cien Prešovského samosprávneho kraja
Odovzdávanie Cien PSK je naplánované 16. decembra.

20.10.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto.

Cenu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za rok 2020 dostanú akademický sochár Štefan Kovaľ, riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne Igor Kudzej a lekár Marián Kríž. Na pondelkovom online rokovaní o tom rozhodli prešovskí krajskí poslanci. Komisia pre udeľovanie verejných ocenení PSK vyberala spomedzi 17 doručených nominácií.

Poslanci cenu udelili akademickému sochárovi Štefanovi Kovaľovi za osobitný prínos v záchrane a uchovávaní kultúrneho dedičstva Prešovského kraja a jeho prezentácii v oblasti výtvarného umenia. Realizoval mnohé exteriérové skulptúry, ako aj komornejšie interiérové reliéfy či plastiky zušľachťujúce regionálne prostredie. Reštaurátorské schopnosti Kovaľa v poslednom období využila Tatranská galéria aj pri reštaurovaní sympoziálnych sôch vo Vyšných Ružbachoch v areáli sympózia.

Riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne v Humennom Igor Kudzej cenu získal za celoživotné dielo zasvätené propagácii astronómie a osobný a nenahraditeľný prínos pri zriadení astronomického komplexu európskeho významu na Kolonickom sedle, ktorý sa stal centrom pozorovania, edukácie a popularizácie astronómie.

 Lekár Marián Kríž cenu získal za významný prínos v rozvoji prešovského šachu, pedagogickú, vedeckú a publikačnú činnosť a propagáciu regiónu doma a v zahraničí. Ako predseda šachového klubu Tatran Prešov sa pričinil o to, že prešovskí šachisti a šachistky dosahovali jedinečné úspechy v Československu, na Slovensku a v zahraničí. Venoval sa aj pedagogickej práci, športovej medicíne, významná bola jeho vedecká a publikačná činnosť. Je zaslúžilým darcom krvi. Za svoju prácu dostal viacero ocenení, okrem iného aj Cenu Salo Flohra.

Odovzdávanie Cien PSK sa uskutoční 16. decembra. Okrem troch laureátov Ceny PSK pribudnú aj držitelia Ceny predsedu PSK, o ktorých rozhodne predseda Milan Majerský.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača