Voda zaplavila viacero ciest v Košickom kraji
Najhoršia situácia je na Spiši.

14.10.2020 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

FOTO: Pre dlhotrvajúci dážď sa dvíhajú hladiny vodných tokov. V obci Jasov v okrese Košice okolie je zaplavená aj prístupová cesta do Jasovskej jaskyne a okolité domy, ktoré museli ľudia opustiť. Jasov, 14. októbra 2020. FOTO TASR – František Iván.


Niekoľkodňové silné dažde v Košickom kraji sa podpísali pod zvýšenie hladín riek a neprejazdnosť niektorých úsekov ciest. Najkritickejšia situácia je podľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) na Spiši. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.

"V noci z utorka (13. 10.) na stredu sa asi na stometrovom úseku vylial potok medzi obcami Veľký Folkmar a Kojšov, takže do tejto koncovej obce bol znemožnený prístup pre osobnú dopravu. Naši cestári sa v ranných hodinách snažili úsek sprejazdniť aspoň v jednom jazdnom pruhu. Kritický úsek je aj medzi Gelnicou a Prakovcami, kde voda odmyla časť cesty v dĺžke približne desať metrov. Úsek je prejazdný v jednom pruhu, pričom rátame, že škody sa vyšplhajú na niekoľko tisíc eur," informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Foto: Povodne v obci jasov.

Potok sa vylial aj v obci Hnilčík, cesta je aktuálne prejazdná. Rieka Hnilec sa v Gelnickom okrese vyliala na viacerých miestach, a to v meste Gelnica na ceste II/546 pred hypermarketom. Cesta je pre osobnú dopravu uzavretá, obchádzka vedie po miestnych komunikáciách, pričom dopravu reguluje polícia. K vybreženiu Hnilca došlo aj na ceste z Gelnice v smere na Jaklovce, úsek je prejazdný v jednom jazdnom pruhu. Na rieke Hnilec bol vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity.

Z dôvodu viacerých zaplavených ciest na Spiši Správa ciest KSK v Spišskej Novej Vsi zmobilizovala pomoc z ďalších stredísk. Tie vypomáhajú s technikou a s odstraňovaním škôd.

Foto: Povodne v obci jasov.

Silný dážď sa v utorok podpísal aj pod zaliatie dlhodobej obchádzkovej trasy medzi Kysakom a Veľkou Lodinou (okr. Košice-okolie) vedúcej cez osadu Sopotnica. "Vybreženie Hornádu v tomto úseku spôsobilo aj neprimerané vypúšťanie vodnej nádrže Ružín Slovenským vodohospodárskym podnikom. Vodohospodárov sa budeme pýtať, prečo začali Ružín vypúšťať v takom množstve až začiatkom tohto týždňa, keď bol vývoj počasia známy niekoľko dní vopred. Nešlo pritom o prvý takýto prípad. Dlhodobá obchádzková trasa je stále neprejazdná. Musíme počkať, kým hladina Hornádu klesne a následne budeme odstraňovať škody," uviedol Trnka. Obchádzka vedie po účelovej komunikácii Košice – most Ružín – účelová komunikácia – Malá Lodina – Veľká Lodina.

Hornád zaplavil aj extravilán obce Kysak vrátane Školy v prírode, ktorá patrí kraju. Škody zatiaľ vyčíslené nie sú. K zaplaveniu cesty došlo aj v úseku Trebejov – Družstevná pri Hornáde, úsek cesty je aktuálne neprejazdný.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice