V Geoparku Novohrad-Nógrád skvalitnia turistickú infraštruktúru
Schválená dotácia predstavuje sumu bezmála 160.000 eur.

13.10.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Skvalitnenie turistickej infraštruktúry a nové služby v Geoparku Novohrad-Nógrád (GNN) má priniesť nový projekt Geotop, na ktorý zúčastnené strany získali dotáciu z cezhraničného programu Interreg. Vedúcim partnerom je riaditeľstvo maďarského národného parku (NP) Bükk, partnerom na slovenskej strane je mesto Fiľakovo v Lučeneckom okrese.

Ako informoval vedúci kancelárie novohradského geoparku Balázs György, schválená dotácia predstavuje sumu bezmála 160.000 eur. „Z nich naša strana dostane vyše 20.000 eur, ktorú bude Fiľakovo spolufinancovať piatimi a štát desiatimi percentami,“ konkretizoval.

Podľa primátora mesta Attilu Agócsa chce týmto projektom Fiľakovo pomôcť mikroregiónu. „Rozvoj cestovného ruchu je pre mesto i okolité obce dôležitý. Veríme, že skvalitnenie infraštruktúry a služieb pre turistov pomôžu nielen Fiľakovu, ale i celému okoliu,“ podotkol.

Vďaka dotácii sa má vystavať aj nová cezhraničná deväťkilometrová turistická trasa, ktorá prepojí GNN s NP Bükk. „Obsahovať bude trojjazyčné informačné tabule o okolitých atraktivitách, napríklad opisy jednotlivých obcí a prírodných aj geologických atraktivít,“ dodal György.

Ako ďalej pokračoval, projekt bude zahŕňať aj ďalšie „soft aktivity“, akými sú výmena skúseností pedagógov a odborníkov v rámci študijnej cesty, vydanie metodickej príručky či zorganizovanie podnikateľských a odborných seminárov na oboch stranách hranice. „Pripravíme tiež publikácie a spoločné mapy, ktoré záujemcom predstavia obidva geoparky,“ uzavrel.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol