Letná turistická sezóna v Bojniciach sa začala
Sezónu otvoril v sobotu dopoludnia strašidelným sprievodom.

22.04.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Mestom kráčalo za zvukov živej hudby približne 250 účinkujúcich v maskách šľachty aj poddaných, strašidiel, duchov, bosoriek, lesných škriatkov, čertov i víl.

Zástup historických a strašidelných postáv priviedol dvojzáprah koní s kočom, na ktorom sa viezla krstná mama festivalu, herečka Mária Havranová spolu s grófom Jánom F. Pálffym. Nechýbala ani inscenovaná ukážka z pripravovaného 25. ročníka Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel s podtitulom Vládca času.

„Toľko rokov strašiť na Slovensku, tak to je ozaj čo povedať. Ešte viac zaujímavé je to, že ľudí to neprestalo baviť a na každé strašidlá tu chodia, čakajú veľké rady, majú z toho radosť. My sme tiež spokojní a snažíme sa, aby odchádzali ešte spokojnejší,“ povedal pre TASR riaditeľ Slovenského národného múzea – Múzea Bojnice Ján Papco.

 

                          

FOTO: Strašidelný sprievod pri príležitosti 25. Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel v Bojniciach 21. apríla 2018. Na snímke krstná mama festivalu Mária Havranová krstí festival. FOTO TASR - Alexandra Moštková.

Súčasťou podujatia bol i ďalší sprievodný program – vystúpenia tanečníkov a hudobníkov. Úspech zožala aj ukážka z pripravovaného medzinárodného festivalu duchov. Podľa jej režiséra Michala Réckeho bude téma Vládca času o démonoch v ľuďoch a o dobých a zlých ľudských rozhodnutiach.

„Nebude to také typické strašenie. Požiadavkou bolo, že festival by mohol byť prierezom všetkých doterajších ročníkov. Povyberal som teda najzásadnejšie udalosti, ktoré sa tu odohrali, a ktoré majú i také strašidelné gro, napríklad Matúša Čáka, ktorého krutosť bola povestná alebo Annu Rozáliu, ktorá zabíjala detičky. Myslím si, že diváci sa majú na čo tešiť,“ doplnil.

 

              

FOTO: Strašidelný sprievod pri príležitosti 25. Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel v Bojniciach 21. apríla 2018. Na snímke krstná mama festivalu Mária Havranová krstí festival. FOTO TASR - Alexandra Moštková.

Vyvrcholením dňa bol krst aktuálneho ročníka strašidelného festivalu. Mária Havranová vykonala tento symbolický akt vodou z bojnických termálnych prameňov, ploskáčikmi zvanými Pókyho dukáty a lístkami brečtana, ktorý nechal zasadiť ešte posledný šľachtický majiteľ zámku.

„Som veľmi šťastná a vážim si, že ma oslovili. Je to pre mňa veľká česť. Mám z toho veľmi dobrý dojem, aj keď je to paradox, lebo sú to strašidlá. Mám však veľmi rada kostýmy a prezliekanie, takže si to tu veľmi užívam a atmosféra je krásna,“ priblížila slovenská herečka. Bojniciam do letnej turistickej sezóny popriala veľa šťastia a spokojných turistov, ktorí si odtiaľto odnesú veľa pekných zážitkov.

Riaditeľ bojnického múzea Papco prezradil, že strašidlá v tejto podobe bude v najbližšom období čakať inovácia. „V každom prípade, nebude to koniec strašidiel, ale bude to niečo nové, kvalitnejšie, zaujímavejšie a nie masové. Kedykoľvek sa do Bojníc príde, strašidlá budú k dispozícii návštevníkom zámku,“ dodal.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol