Štiavnické Bane získali na obnovu kláštora hieronymitánov 15.000 eur
Bude použitá na výmenu okien obnovu fasády a nádvoria.

29.09.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Obec Štiavnické Bane v okrese Banská Štiavnica získala z Ministerstva kultúry SR dotáciu vo výške 15.000 eur. Finančné prostriedky chce použiť na v poradí štvrtú etapu obnovy kláštora hieronymitánov z 18. storočia. TASR o podrobnostiach informovala ekonomická referentka obce Veronika Heilerová.

„Dotácia určená na obnovu kláštora hieronymitánov bude použitá na výmenu okien obnovu bočnej strany fasády a nádvoria, výrobu replík barokových mreží a výmenu narušenej klampiarskej výbavy,“ vysvetlila Heilerová s tým, že povinné päťpercentné spolufinancovanie pokryje obec z vlastných zdrojov.

V rámci projektu obnovy kláštora ide o štvrtú etapu, v predchádzajúcich troch rokoch už obec získala dotácie v celkovej výške 37.000 eur. Financie boli použité na rekonštrukčné práce aj vypracovanie potrebnej projektovej dokumentácie. V snahe o získanie štátnych dotácií chce obec pokračovať aj v ďalšom období.

„V jednej časti budovy sa nachádza knižnica, ktorú by sme chceli zmodernizovať, tiež by sme tu chceli obchodík, galériu či malé kino. V pláne je rekonštrukcia nádvoria, ktoré je ideálnym priestorom pre koncerty a iné kultúrne podujatia,“ priblížila víziu Heilerová.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice