Bánovská samospráva požiada štát o finančnú výpomoc pre koronakrízu
Financie pôjdu hlavne na opravu materských škôl.

17.09.2020 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Mesto Bánovce nad Bebravou požiada Ministerstvo financií SR o návratnú finančnú pomoc pre výpadok podielových daní v súvislosti s koronakrízou. Sumu vo výške viac ako 430.000 eur využije najmä na financovanie opráv v školách v meste. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom rokovaní v stredu (16. 9.).

„Pre naše mesto je to suma 437.614 eur. Kríza sa neskončila vzhľadom na rôzne faktory, ktoré ovplyvňujú výnos z dane z príjmov fyzických osôb, ako je napríklad súčasná nezamestnanosť. Nevieme odhadnúť ďalší vývoj verejných financií, a teda ani výnos z dane z príjmov fyzických osôb,“ povedala pre TASR primátorka Rudolfa Novotná.

Samospráva sa preto podľa nej rozhodla, že tieto finančné prostriedky použije na financovanie tých vecí, ktoré z rozpočtu vyčiarkla alebo pozastavila. „Rozhodli sme sa, že sa budeme snažiť pomôcť občanom mesta v tých oblastiach a lokalitách, ktoré sú už dlhodobo v zlom stave,“ skonštatovala.

Finančnú výpomoc chce radnica investovať najmä do škôl a školských zariadení. „Predpokladáme opravu budov materských škôl (MŠ), výmenu okien na hospodárskom pavilóne v MŠ Hronského, výmenu okien v pavilóne MŠ Radlinského, opravu strechy na sklade pred hospodárskym pavilónom v MŠ 9. mája,“ priblížila primátorka.

MŠ Hronského podľa nej potrebuje novú pec na pečenie, na centre voľného času potrebuje mesto vymeniť opadávajúce vonkajšie omietky, okná na chodbe, opraviť sklady a miestnosti školníka, v základnej umeleckej škole zase zrekonštruovať átrium a v Základnej škole Gorazdova opraviť strechu telocvične. „V mestskom kultúrnom stredisku je nevyhnutné renovovať veľkú sálu, podlahu a pódium. Zabezpečiť chceme i projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu mosta na Farskej ulici. Plánujeme budovať i kryté stojiská na odpadové nádoby na Dubničke a na ulici K nemocnici,“ dodala.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur