Dvory nad Žitavou pripravujú výstavbu akvaparku
Plánuje využiť geotermálny vrt. TASR ponúka aj verziu v maďarskom jazyku.

18.04.2018 | Nitriansky kraj | Autor: D.Svelková

Kúpaliskový areál s priľahlou infraštruktúrou by mal vzniknúť na pozemkoch, ktoré sú vo vlastníctve obce. Samospráva si od realizácie rekreačného areálu sľubuje zvýšenie rekreačnej ponuky aj pre širšie okolie, zvýšenie využiteľnosti zariadení nielen v Dvoroch nad Žitavou, ale aj v okolitých obciach.

"Vytvorí sa zaujímavý mix turistických služieb, ktoré do regiónu pritiahnu zvýšený počet turistov. Zvýši sa tým aj rekreačné využitie existujúcich cykloturistických trás," tvrdia zástupcovia obce.

Výstavbu plánuje obec začať po získaní všetkých potrebných povolení v auguste tohto roka. Ukončenie je naplánované na apríl 2020. Odhadované investičné náklady na výstavbu predstavujú 6 miliónov eur bez DPH. Plocha uzavretého areálu akvaparku by mala dosiahnuť 48.580 metrov štvorcových, čistá úžitková plocha pre návštevníkov bude 12.200 metrov štvorcových. Vodná plocha bazénov je podľa projektu 1597 metrov štvorcových, maximálna okamžitá kapacita kúpaliska je 1523 osôb. V novovybudovanom areáli by malo pracovať 22 zamestnancov. 

V novom akvaparku by malo byť osem bazénov - jeden výplavový, štyri minerálne, vlnový a detský bazén a pomalá rieka. Súčasťou areálu bude päť toboganov, spevnené plochy, múriky a brodítka, sprchy a pitné fontánky. Okrem stravovacích zariadení, bufetov, akvabaru a plážového baru budú mať návštevníci k dispozícii detské a volejbalové ihrisko i priestor pre plážové hry. K areálu budú prislúchať aj parkovacie plochy pre osobné automobily, odstavenie bicyklov a motocyklov.

 

Maďarská verzia textu:

Élményfürdőt építenének a kálvária alatt az érsekújvári járásbeli (Okres Nové Zámky) Udvardon (Dvory nad Žitavou), kihasználva a már meglévő geotermikus furatot. A fürdőkomplexum és a hozzá tartozó infrastruktúra a község tulajdonában lévő telkeken valósulna meg. Az önkormányzat szerint a rekreációs létesítmény kiépülése fellendítené a régió idegenforgalmát, és ezzel párhuzamosan a már meglévő kerékpárutak kihasználtságát is.  

 Az építkezés az összes szükséges engedély megszerzése után idén augusztusban kezdődhet meg, és 2020 áprilisáig tarthat. A beruházás költségeit előzetesen 6 millió euróra becsülik áfa nélkül. Az élményfürdő egy 48 580 négyzetméteres, zárt területen épülne fel, a látogatóknak szánt létesítmények összterülete 12 200 négyzetméter lenne. A medencék területe 1597 négyzetmétert tenne ki, a teljes fürdőkomplexum 1523 személy befogadására lenne alkalmas. A fürdőben egy 22 tagú személyzet dolgozna.

Az új élményfürdőben öt csúszda és nyolc medence várná a látogatókat, egy kiúszó, négy gyógy-, egy hullám-, egy gyerekmedence és egy „lassú folyó”. A létesítményben a tervek szerint büfé, vízibár és egy medence széli bár is üzemelni fog. A fürdőkomplexum része lesz egy játszótér, egy röplabdapálya, továbbá parkolók és kerékpármegőrzők is.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava