Vtedy: Do obcí v okrese Sereď zavítalo putovné kino
Tohoročná Filmová jar na dedine usporiadali v 178 obciach.

18.04.2018 | Trnavský kraj | Autor: Z.Hausová

Len v piatich okresoch Bratislavského kraja si predstavenia Filmovej jari v roku 1955 za prvé tri dni prišlo pozrieť vyše 7000 návštevníkov. Premietanie najlepších diel československej a sovietskej kinematografie ako aj odborných poľnohospodárskych, kreslených a športových filmov obohatilo kultúrny život ich obce a stalo sa podnetom k vynaloženiu všetkého úsilia pre urýchlené zvládnutie jarných prác.

V druhej etape Filmovej jari na dedine zavítala jedna skupina pracovníkov putovného kina aj do obcí Sereďského okresu Hájske a Šalgočka, kde otvorili Filmovú jar v piatok 15. apríla 1955. Už samotný príchod putovného kina do obce Hájske vzbudil u miestnych občanov najmä u mládeže radostný rozruch.  Putovné kino sa tu zdrží tri dni a občania si mohli pozrieť tri celovečerné filmy: český farebný film Dnes večer sa všetko skončí, sovietsky film Šidlo a slovenský film Drevená dedina. Okrem toho premietnu inštruktážne filmy s poľnohospodárskou tematikou. Pre mládež pripravili detské filmy Filmové rozprávky a Čo rozprávali poľovníci. 

 

               

FOTO:  Príchod putovného kina do obce Hájske vzbudil u miestnych občanov najmä u mládeže radostný rozruch. Foto: archív TASR, 16. apríla 1955.

 

               

FOTO: Na obrázku vidíme občanov pred budovou miestnej osemročnej strednej školy, ako sa oboznamujú s programom Filmovej jari. Foto: archív TASR, 16. apríla 1955.

 

               

FOTO: Družstevníci v obci Hájske v Sereďskom okrese, kde otvorili Filmovú jar v piatok 15. apríla, práve s úspechom dokončili na 40 ha sejbu cukrovej repy a osemčlenná skupina postavila základy pre novú, už tretiu ošipáreň. Na premietaní českého farebného filmu Dnes večer sa všetko skončí, ako i krátkych inštruktážnych filmov s poľnohospodárskou tematikou sa zúčastnili takmer všetci občania. Foto: archív TASR, 16. apríla 1955.

 

               

FOTO: Na obrázku vidíme vystúpenie miestnych pionierov, ktorí pred uvedením prvého filmu pri slávnostnom otvorení Filmovej jari zaspievali niekoľko ľudových piesní.  Foto: archív TASR, 16. apríla 1955.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice