Herca J. Kronera pripomína v Staškove rodný dom aj náučný chodník
Letná sezóna na Slovensku 2020.

04.08.2020 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Slovenského herca Jozefa Kronera pripomína v kysuckej obci Staškov jeho rodný dom, turisticko-náučný chodník aj futbalový turnaj O pohár Jozefa Kronera, založený v roku 1972.

Pôvodný objekt hercovho rodného domu postavili v roku 1914 a slúžil ako strážny dom pre železničnú trať. "Chátral a akýkoľvek pokus obnoviť jeho funkciu sa nedaril. Obec ho nakoniec odkúpila od Železníc Slovenskej republiky a po rekonštrukcii otvorila pre verejnosť v novembri 2011. Za prítomnosti herečky Zuzany Kronerovej - dcéry Jozefa Kronera, jeho synovca Janka Kronera a jeho sestry Zuzany Vaňousovej," pripomenula Eva Šperková z obecného úradu.

V zrekonštruovanom dome sú dve miestnosti. "V dobovej sú predmety zhruba z obdobia, kedy herec žil. V pamätnej sa nachádzajú veci, ktoré používal. Rustikálny nábytok, ktorý mal rád a veľa jeho ocenení. Najznámejšia je soška Oscara za film Obchod na korze. Údajne to je replika repliky, pretože originál sa na Slovensko nedostal. Vystavené sú aj jeho rybárske prúty, hojdacie kreslo, šálka, okuliare a rôzne fotografie a obrazy," doplnila Šperková.

V roku 2014 vybudovali z eurofondov turisticko-náučný chodník Jozefa Kronera od obecného úradu v Staškove až po hranicu s Českou republikou k obci Horní Lomná. "Má približne 16 kilometrov. Na jeho trase sú odpočívadlá, informačné tabule o prírode v obci, pamiatkach, a aj viaceré sakrálne stavby. V roku 2019 vyasfaltovali pre cykloturistov úseky v blízkosti kaplnky Na grúni, kaplnky v Jelitove, v miestnej časti U Belkov a Za bahnom," uviedla Šperková.

Upozornila, že Kronerov rodný dom je momentálne pre verejnosť uzatvorený z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19. "Na základe toho sa zrušili aj všetky podujatia spojené s menom Jozef Kroner. Či už to bol futbalový turnaj O pohár Jozefa Kronera, alebo divadelná prehliadka Po Kronerovej ceste, ktorú začali v roku 2014 organizovať s hercami z Valašskej Bystřice. Na rok 2021 sa presunulo aj ich prírodné divadelné predstavenie pri Kronerovom rodnom dome," vysvetlila Šperková.

Jozef Kroner je náš najslávnejší rodák. To reprezentuje našu obec. Keď nikto o nás nič nevie, poviete Kroner a už vedia. Vzniklo tiež občianske združenie Spolok rodákov Jozefa Kronera, ktorého členkou je aj Zuzana Kronerová," dodal starosta Staškova Ladislav Šimčisko.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice