V Čirči sa pustili do obnovy historickej drevenice
Z eurofondov získali 70.000 eur.

20.07.2020 | Prešovský kraj | Autor: D.Semanová

Ilustračné foto:


Obec Čirč v okrese Stará Ľubovňa sa pustila do obnovy historickej drevenice. Takmer 100-ročná stavba prejde do jesene rozsiahlou rekonštrukciou. Ako TASR informoval starosta Michal Didik, vzniknúť by v nej mala pamätná izba. Na projekt získali z eurofondov takmer 70.000 eur.

Aby sa obec mohla uchádzať o financovanie projektu z európskych zdrojov, musela drevenicu získať do svojho vlastníctva. Celý proces trval zhruba dva roky. „Oslovili sme vlastníka a vysvetlili mu náš zámer, že chceme drevenicu zrekonštruovať a vybudovať v nej i pamätnú izbu. Vlastník súhlasil a mohli sme začať s prípravou projektu na jej obnovu,” povedal s tým, že myšlienka obnovy chátrajúcej drevenice sa zrodila medzi obyvateľmi obce, ktorí ju chceli zachrániť.

Práce na obnove drevenice realizujú zamestnanci obecnej firmy, ktorí postupne vymenia starú strechu za novú z dreveného šindľa. Meniť sa bude aj podlaha drevenice a jej nosné priečky, ktoré rokmi poškodila spodná voda. „Všetko sa robí v súlade s odkazom našich predkov. Keďže ide o historickú drevenicu, k obnove sme museli žiadať aj stanovisko pamiatkového úradu Prešov,” dodal Didik.

V pamätnej izbe, ktorá má po ukončení rekonštrukcie v drevenici vzniknúť, bude časť exponátov tvoriť pôvodné vybavenie a časť bude pochádzať zo súkromných zbierok obyvateľov obce.

Kým v Čirči v rámci mikroprojektu Muszyna – Čirč, zachráňme pred zabudnutím kultúru našich predkov obnovia drevenicu, na poľskej strane opravia kostol.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava