Súbor HrCiNa obnovil tradíciu ochotníčenia v Cinobani
Rok slovenského divadla 2020.

13.07.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Obnovenie tradície ochotníckeho divadla dospelých v dedine bolo hlavným motívom založenia divadelného súboru (DS) Hŕstka cinobanských nadšencov (HrCiNa) Cinobaňa, ktorý v tejto obci Poltárskeho okresu funguje od roku 2015. TASR to povedala Vladimíra Albertová, zakladateľka, vedúca, režisérka a zároveň jedna z herečiek súboru.

„Odmalička hrávam divadlo a keď som tu začala učiť, na základnej škole (ZŠ) som založila detský DS Athéna, ktorý bude oslavovať 20. výročie. Stále mi však bolo ľúto, že detskí herci, ktorých si odmalička vychovám, už nemajú kde pokračovať,“ vysvetlila zakladateľka svoju motiváciu obnoviť ochotnícke divadlo, ktoré v Cinobani pôvodne zaniklo okolo roku 1995.

HrCiNa podľa jej slov na túto bohatú tradíciu ochotníčenia v Cinobani nadviazala. „Zistila som, že prvá doložená premiéra bola v roku 1923. Bývali tu divadelné prehliadky a dokonca niektorí naši herci pôsobili v bývalých DS, napríklad pri miestnych sklárňach,“ objasnila.

Súbor má desať členov a podľa jeho zakladateľky sa zloženie príliš nemení. „Boli sme gro nadšencov a ďalších vytypovaných sme oslovili. Boli však aj takí, ktorí si hranie vyskúšali a povedali, že na to nemajú čas. Ochotnícke divadlo je totiž skutočne o ochote prísť, venovať mu svoj voľný čas a potrebná je aj podpora rodiny,“ zdôraznila Vladimíra Albertová.

Počas päťročnej existencie má HrCiNa za sebou štyri premiéry. „Začali sme takou ‚dedinskou‘ tematikou, povedali sme si, že pre ľudí v Cinobani je to najbližšie. Vzali sme si teda námety Ferka Urbánka, ktoré sme si upravili na svoje pomery a počet postáv,“ ozrejmila vedúca s tým, že hlavnú úlohu pri tom zohrala členka DS Simona Albertová, ktorá je scenáristka. „Dokázala dopísať obrazy, keď chýbala nejaká postava, alebo upraviť predstavenie tak, aby bolo realizovateľné na našom javisku,“ dodala.

Doteraz posledným naštudovaným dielom HrCiNy je hra Kľúče k domovu alebo o jednej babke, ktorá mala premiéru na jeseň minulého roka. Podľa vedúcej súboru v nej ide o tematiku spolunažívania troch generácií v jednom byte a z toho vyplývajúcich problémov. Jednu zo svojich hier herci venovali 150. výročiu narodenia Boženy Slančíkovej Timravy a HrCiNa toto predstavenie odohrala aj na viacerých školách.

Vekové rozpätie hercov je od 19 až po viac ako 70 rokov. „Najväčší problém je s chlapmi, hlavne, keď potrebujeme vytvárať manželské dvojice. Našťastie, už to máme vyriešené. Teší ma, že zo spomínaného detského súboru sa nám aj teraz hlásia herci, ktorí by chceli pokračovať v HrCiNe,“ povedala Vladimíra Albertová.

Najskúsenejším hercom HrCiNy je Ján Podhora, ktorý podľa vlastných slov hráva divadlo od svojich 20 rokov. „Začínal som veľmi mladý a na hlavnú úlohu som si musel počkať až na siedmu či ôsmu hru. Hral som vtedy hlavnú postavu v Kamennom chodníčku,“ zaspomínal si Podhora, podľa ktorého býval v minulosti o ochotnícke divadlo taký záujem, že do vypredanej sály museli dokladať stoličky.

Naopak, najmladším hercom, ktorý pôsobil aj v Athéne, je Matej Fodor. „Začínal som už na ZŠ, v druhom alebo treťom ročníku. Odmala sa mi páčilo vystupovať pred obecenstvom a byť v takomto kolektíve, takže obnove divadla v obci som sa len potešil. Budem sa tu snažiť fungovať, kým sa len bude dať,“ uviedol.

Fungovanie súboru na niekoľko mesiacov ovplyvnila koronakríza, na jeseň by však mal vystúpiť na regionálnej prehliadke v Kokave nad Rimavicou. „Tešíme sa, že sme znovu postúpili aj na Zochovu divadelnú Revúcu, na ktorej sme sa ako mladý súbor zúčastnili aj v minulosti. Pozvali nás i na otváranie amatérskych festivalov a plánujeme vystúpiť tiež v okolitých dedinách,“ avizovala Vladimíra Albertová.

Plánom do budúcnosti je aj naštudovanie ďalšej hry. „Je skvelé zažiť pocit, že sa to ľuďom páči a zatlieskajú nám. To je pre nás najväčšie povzbudenie,“ zakončila vedúca DS.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava