ZMOS žiada poslancov NR SR, aby nepodporili zmenu zákona o hazarde
Doterajšiu platnú právu úpravu považuje za postačujúcu.

07.07.2020 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v utorok požiadalo poslancov Národnej rady SR aby nepodporili koaličný návrh novely zákona o hazardných hrách. Súčasná právna úprava je podľa združenia postačujúca.

O návrhu, ktorým by mohli obce na svojom území zakázať hazardné hry aj bez potreby petície občanov, majú rokovať zákonodarcovia na aktuálnej, v utorok začínajúcej schôdzi parlamentu. Vypustenie podmienky petície podľa predkladateľov umožní posilniť kompetencie samosprávy v oblasti regulácie hazardných hier.

"ZMOS považuje doterajšiu platnú právu úpravu za postačujúcu. Občianska petícia, od ktorej sa odvíja rozhodnutie zastupiteľstiev, je podľa nášho názoru vhodným, odskúšaným a vyváženým modelom dialógu medzi obyvateľmi a ich volenými orgánmi pre potreby regulácie hazardu v mestách a obciach,“ uviedol v stanovisku združenia jeho hovorca Michal Kaliňák.

Strešná organizácia samospráv je presvedčená, že avizovaným posilnením kompetencií bude vytvorená situácia, v ktorej bude potierané doposiaľ uplatňované právo petičnej aktivity občiansky aktívnych obyvateľov. "Platná legislatíva je adekvátna aj vo vzťahu k postačujúcim kompetenciám miestnej územnej samosprávy, ktorá je priestorom pre zodpovednú občiansku angažovanosť upravenú petičným právom,“ skonštatoval Kaliňák.

Postoj ZMOS reaguje na minulotýždňové rokovanie Rady ZMOS, ktorá sa uzniesla na potrebe zachovania súčasného znenia zákona o hazardných hrách. "Veríme, že naše postoje bude reflektovať aj Ministerstvo financií SR, do ktorého pôsobnosti patrí regulácia hazardných hier," dodal hovorca ZMOS-u.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol