Slovenskí a maďarskí lesníci obnovili včelárske tradície
Súčasťou je vybudovanie včelárskeho skanzenu v Topoľčiankach.

01.07.2020 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Slovenskí a maďarskí lesníci obnovili v rámci spoločného projektu pôvodné včelárske tradície. Na slovenskej aj maďarskej strane vybudovali vzorové terénne včelnice, kde môžu záujemcovia pozorovať život včiel a prácu profesionálnych včelárov. V Topoľčiankach a v maďarskej obci Vértestolna vznikli vzorové prevádzky na spracovanie včelích produktov a ekoučebne, ktoré slúžia na prezentáciu spracovania včelárskych produktov.

 „Zaujímavou súčasťou projektu je vybudovanie unikátneho včelárskeho skanzenu v Topoľčiankach,“ informoval Miloš Kunský, riaditeľ Lesov SR, š.p., OZ Topoľčianky.

Obaja partneri založili včelie pasienky na 98 hektároch lesmi obklopených lúk, na ktorých zasiali medonosné rastliny vhodné pre miestne klimatické podmienky, ktoré poskytujú včelám prirodzenú pastvinu. Súčasťou projektu bolo aj niekoľko tematických včelárskych podujatí. „Maďarská strana zorganizovala dve včelárske tematické podujatia, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 250 slovenských a maďarských detí a dospelých. Niekoľko podobných podujatí na Slovensku muselo byť odložených pre epidémiu ochorenia COVID-19,“ skonštatovala projektová manažérka Nikoleta Nozdrovická.

Realizácia cezhraničného projektu „Maďarskí a slovenskí lesníci pre včely“, realizovaného v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, trvala 31 mesiacov. Celkový rozpočet predstavoval 1,093 milióna eur, z toho 929.166 eur (85 percent) tvorila finančná podpora z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Maďarskému partnerovi projektu Vértesi Erdő Zrt. poskytlo Maďarsko zo štátneho rozpočtu podporu 15 percent, vďaka čomu sa lesnícka akciová spoločnosť nemusela na financovaní projektu podieľať vlastnými zdrojmi. Vlastný príspevok Lesov SR predstavoval desať percent, príspevok zo štátneho rozpočtu dosiahol päť percent.

Hlavným cieľom projektu je zachovanie, ochrana a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva prostredníctvom spoločnej obnovy včelárskych tradícií medzi OZ Topoľčianky a Vértesi Erdő Zrt. Špecifickými cieľmi partnerov boli formovanie povedomia mládeže, poskytovanie vedomostí o včelárstve a zvyšovanie biodiverzity. Okrem obnovy tradícií včelárstva a spracovania včelárskych výrobkov v lesníctve, lepšieho využitia prírodného a kultúrneho potenciálu regiónov spracovaním včelárskych výrobkov, zvýšenia biodiverzity pohraničných oblastí prostredníctvom rozvoja prírodných včelích pastvín chcú partneri projektu posilniť plodivosť poľnohospodárskych plodín a ovocných stromov prostredníctvom opeľovania a zároveň zvýšiť atraktívnosť prihraničného regiónu.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice