Mesto Levice obnoví Kaplnku sv. Urbana
Hlasovaním o tom rozhodli občania.

22.06.2020 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Ilustračné foto.


Mesto Levice obnoví Kaplnku sv. Urbana na Brestovej ulici. Financie na jej rekonštrukciu získala samospráva z výzvy Ahoj, krásne Slovensko, ktorá vznikla vďaka aktivite firmy Unilever Slovensko. Cieľom aktivity je vyčistiť a zrenovovať tri miesta na Slovensku, o ktorých rozhodnú svojimi hlasmi občania. „Náš projekt sa s počtom vyše 1000 získaných hlasov umiestnil na prvom mieste,“ informovala Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Kaplnka sv. Urbana na Brestovej ulici v Leviciach bola kedysi symbolom vinohradníkov, ktorý vytváral vstup do viničných lokalít Káka, Malý a Veľký Urban. Chránil ju mohutný brest, tzv. Rákocziho strom, ktorý stál pri kaplnke. V jeho tieni oddychoval aj František II. Rákóczi, keď si v roku 1705 na krátky čas v Leviciach zriadil hlavné stanovisko.

Strom v roku 1966 vyschol, neskôr jeho kmeň spráchnivel a drevený pamätník sa v roku 1992 definitívne zrútil. Klasicistická kaplnka tam však stojí dodnes. Posvätili ju v roku 1777 a upravili v roku 1832. O jej údržbu sa starala viničná obec Urban, ktorá bola nezávislá od mesta. Strom i kaplnka boli obľúbeným miestom schôdzok zaľúbencov, ale aj ľudí vracajúcich sa z viníc, a furmanov.

V súčasnosti sa kaplnka nachádza uprostred mestskej zástavby. Na záchranu chátrajúcej pamiatky je potrebná kompletná hydroizolácia, obnovenie fasády, osadenie novej strechy, vyrobenie a osadenie kópie pôvodných dverí.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice