Botanická záhrada v Košiciach má novú poštovú známku
Inštitúcia oslavuje 70. výročie založenia.

18.06.2020 | Košický kraj | Autor: TASR

Pri príležitosti 70. výročia založenia Botanickej záhrady v Košiciach v stredu na jej pôde slávnostne inaugurovali novú známku, ktorú vydala Slovenská pošta. Motívom známky je symbolicky rozkvitnutý kvet magnólie veľkokvetej, ktorá rastie pri vstupe do areálu tejto záhrady.

Je to taký najsevernejší výskyt, respektíve pestovanie tejto rastliny, pretože ide o subtropickú vždy zelenú drevinu a tu ešte našla vhodné miesto. V závetrí chránená od severu budovou vydrží ešte celý rok vonku, už severnejšie ju nenájdete,“ priblížil pre TASR voľbu motívu riaditeľ Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) Pavol Mártonfi.

Známka "Ochrana prírody: Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach - magnólia veľkokvetá" má nominálnu hodnotu 2,80 eura. Motívom hárčeka je pohľad na ústrednú budovu skleníka záhrady. Slovenská pošta so známkou vydala aj obálku prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Contact). Autorom návrhov je akademický maliar a dekan Fakulty výtvarných umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici Igor Benca, rytinu známky, hárčeka a FDC mal na starosti akademický maliar Rudolf Cigánik.

Botanická záhrada v Košiciach vznikla 5. mája 1950 v rámci vtedajšieho Botanického ústavu Vysokej školy poľnohospodárskeho a lesníckeho inžinierstva. Po viacerých zmenách sa v roku 1964 stala súčasťou UPJŠ. „Som rád, že sa úspešne rozvíja a napĺňa svoje vedecké poslanie, ochranu vzácnych rastlín či pedagogické poslanie ako súčasť vysokoškolského vzdelávania, ale máme tu aj akcie pre deti so základných škôl. Dá sa tiež povedať, že Botanická záhrada je aj takým kultúrnym stánkom celého košického regiónu a východného Slovenska,“ uviedol Mártonfi.

Minulosť a prítomnosť záhrady približuje aktuálna výstava v jej budove. Okrúhlemu výročiu bude venovaná aj vedecká konferencia „70 rokov Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach“, ktorá sa uskutoční 3. a 4. septembra so zameraním na históriu a súčasnosť botanického výskumu a ochrany prírody.

UPJŠ aktuálne pripravuje ďalšiu etapu obnovy areálu záhrady. Pôjde o zateplenie centrálnej budovy a vybudovanie moderného návštevníckeho centra s investíciou na úrovni milión eur cez eurofondy. „S reálnym začiatkom prác počítame začiatkom októbra tohto roka,“ povedal rektor univerzity Pavol Sovák.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava