Na náučnom chodníku v D. Hute je minerálny prameň aj štôlňa
Chodník nesie meno Mikuláša  Esterházyho.

18.06.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Približne päť kilometrov dlhý náučný chodník Mikuláša Esterházyho otvorili v stredu v obci Detvianska Huta v okrese Detva. Približuje prírodné krásy tejto časti Podpoľania a je novou výzvou pre návštevníkov regiónu pred nadchádzajúcou turistickou sezónou.

"Náučný chodník je pomenovaný podľa Mikuláša Esterházyho, ktorý bol podľa niektorých zdrojov zakladateľom našej obce. Bol to šľachtic, ktorý v 18. storočí zakladal v tomto regióne sklárske huty a priniesol tunajším ľuďom prácu a prosperitu," povedal TASR starosta Detvianskej Huty Peter Šulek.

Chodník sa dá prejsť pešo i na bicykli, ale sú na ňom aj úseky, ktoré sa dajú prejsť na aute, čo podľa starostu ocenia najmä rodiny s malými deťmi.

Na niekoľkých zastávkach chodníka je možné vidieť napríklad panoramatický výhľad na Poľanu, Kremnické vrchy a časť Štiavnických vrchov. "Takisto je vidieť takmer celý hrebeň Nízkych Tatier a za pekného počasia aj Lomnický štít a Rysy vo Vysokých Tatrách," pripomenul starosta.

Jednou zo zastávok je aj Mikulášsky prameň, čo je minerálny prameň, ktorý ľudia poznali už pred stáročiami. Vyhľadávaný je najmä cykloturistami. Chodník končí pri štôlni, ktorá je poslednou existujúcou z deviatich, ktoré v katastri obce kedysi vyhĺbili.

Chodník je výsledkom realizácie rozvojového zámeru, ktorý podporil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) cez Rozvojovú agentúru BBSK a OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice