Vo Varhaňovciach odhalili pamätnú tabuľu dvom gréckokatolíckym kňazom
Tabuľu umiestnili do zelene miestneho cintorína.

25.05.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

FOTO: Autor foto: Anežka Pankievičová

Na cintoríne v obci Varhaňovce v okrese Prešov v nedeľu odhalili pamätnú tabuľu rodákom obce, gréckokatolíckym kňazom Františkovi Dancákovi (1939 – 2018) a Pavlovi Dancákovi (1936 – 2019). TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Pamätnú tabuľu odhalil a požehnal prešovský arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak SJ. Slávnosti sa zúčastnili viacerí kňazi, medzi ktorými nechýbali ani synovia Pavla Dancáka, Miroslav a Pavol a vnuk Pavol, ktorí sú tiež kňazmi.

"Tabuľa je situovaná do zelene miestneho cintorína v tesnej blízkosti hrobov piatich tu v minulosti pôsobiacich kňazov. Keďže otec Pavol Dancák je pochovaný v Prešove a otec František Dancák v Andrejovej pri Bardejove, splnila sa túžba starostky Ľubice Pankievičovej o symbolické sprítomnenie duchovných otcov na miestach, kde sa každoročne konajú panychídy za kňazov a veriacich," uviedol Pavlišinovič.

Po odhalení tabule nasledovala archijerejská svätá liturgia, ktorú vladyka Ján slávil s viacerými duchovnými.

"Slávnosť bola vyjadrením vďačnosti rodákom obce, dvom gréckokatolíckym kňazom, za ich službu Bohu a za príklad života. Pamätná tabuľa je symbolicky umiestnená na veľkom andezitovom kameni z blízkeho kameňolomu v Brestove, ako symbol ich rodnej zeme, po ktorej od detstva behali, a ktorá bola ich domovom a rodiskom. Dnes veríme, že ich domovom je nebo," doplnil Pavlišinovič.

Miestna farnosť sa nachádza na hranici Prešovského a Košického kraja a od roku 1818 je súčasťou Prešovského biskupstva. Historické fakty podľa Pavlišinoviča však potvrdzujú prítomnosť gréckokatolíkov v tejto obci už od roku 1562. V blízkej budúcnosti plánuje vedenie obce ďalšie aktivity, ktoré majú zdokumentovať a návštevníkom obce lepšie priblížiť históriu a významné osobnosti farnosti.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava