Vďaka, Slovensko!
Koncertom na Nitrianskom hrade umelci poďakujú občanom.

18.05.2020 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Pri príležitosti 100. výročia narodenia sv. Jána Pavla II. sa v katedrále – Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade uskutoční v pondelok (18. 5.) koncert Vďaka, Slovensko!. Chrámový koncert je zároveň poďakovaním občanom Slovenska za obetavosť a solidaritu počas pandémie nového koronavírusu. „Koncert sa uskutoční bez účasti verejnosti. V priamom prenose ho bude možné sledovať prostredníctvom internetu cez live stream na stránkach www.zachranmekulturu.sk a www.biskupstvo-nitra.sk,“ informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.

Na organizácii koncertu, ktorý vznikol z iniciatívy Občianskeho fóra Zachráňme kultúru, sa podieľajú Biskupstvo Nitra, nezisková organizácia Castellum a mesto Nitra. Zaznejú sakrálne diela F. Schmidta, J. S. Bacha, J. Tavenera, A. Dvořáka, L. Janáčka, P. Mascagniho, G. B. Pergolesiho, G. Verdiho, M. Schneidera-Trnavského, G. Liberta, V. Vavilova a G. Cacciniho. Pozvanie účinkovať prijali speváci Monika Fabianová, Zuzana Weiserová, Pavol Remenár a Ondrej Šaling, hudobníci Peter Mikula, Vladimír Kopec (organ), Jozef Lupták (violončelo) a Juraj Tomka (husle). Umelci budú účinkovať bez nároku na honorár.

Súčasťou podujatia bude aj predstavenie známky a príležitostnej poštovej pečiatky, vydaných pri príležitosti 100. výročia narodenia sv. Jána Pavla II. Známku vydala Slovenská pošta spoločne s Poľskou poštou. Na známke je znázornený so svätožiarou zamýšľajúci sa pápež a v pozadí jeho rodný dom vo Wadoviciach. Na kupóne je Ján Pavol II. s kardinálom Jánom Chryzostomom Korcom počas stretnutia v Nitre 30. júna 1995. Na okrajoch tlačového listu je silueta Svätopeterskej baziliky v Ríme, rodného domu vo Wadoviciach a končiare hôr. Autorom známky je poľský umelec Maciej Jedrysik.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava