Dobrovoľníci čistili rieku Ondava
Vyzbierali 900 kilogramov odpadu.

13.05.2020 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Ilustračné foto.


Splav úseku rieky Ondava medzi obcami Slovenská Kajňa a Hencovce v okrese Vranov nad Topľou bude aj tento rok nielen športovým, ale i estetickým zážitkom. Počas ôsmeho ročníka pravidelnej májovej akcie tam dobrovoľníci vyzbierali 900 kilogramov odpadu. Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZaHŠ) Michaela Zdražilová.

 Ako informovala, iniciátorom jarného upratovania rieky je Ján Hudák z požičovne lodí Alcea. "Prevádzkujem požičovňu lodí už od roku 2006. Postupom času sme videli, my aj účastníci splavov, že tu pribúda odpad. Napadlo nám teda, že musíme zorganizovať s dobrovoľníkmi brigádu a vyzbierať odpad na začiatku sezóny, aby malo splavovanie aj estetický efekt," uviedol s tým, že do Ondavy prinášajú množstvo odpadu hromadiaceho sa v jej zátokách rieky Oľka a Ondavka. Okrem 22 vodákov, ktorí čistili rieku z hladiny, sa do tohtoročného podujatia zapojili aj občianske združenie Gavra, Slovenský vodohospodársky podnik, OOCR HZaHŠ a 15 obcí Vranovského okresu.

Podľa Hudáka sa splavovanie riek stáva medzi turistami čoraz populárnejšie. Ako to však bude s tohtoročnou sezónou, nateraz povedať nevie. Nielen pre obavy zo šírenia nového koronavírusu, ale i pre suchá. V Českej republike, kde je "vodáctvo" obľúbeným spôsobom relaxu, už v tejto súvislosti podľa jeho slov "bijú na poplach".

"U nás je to podobné, len je ticho. Takže ja mám obavy aj o to, aby bolo dosť vody v našich riekach, pretože Ondava vďaka Domaši ešte má nejaké zachytené kapacity, ale napríklad Laborec je posledné roky v lete takmer suchý. Ľudia si to neuvedomujú, ale začíname mať veľký problém s vodou," uzavrel.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol