Sulík a Szijjártó si prezreli výstavbu mosta v Komárne
​​​​​​​TASR ponúka text správy aj v maďarskom jazyku.

12.05.2020 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) si v pondelok spolu s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom prezreli v Komárne výstavbu nového dunajského mosta spájajúceho Komárno s maďarským Komáromom. Ministri rokovali aj o rozšírení kapacít plynového prepojenia medzi Slovenskom a Maďarskom.

Podľa Sulíka išlo o jeho prvé rokovanie v tejto pozícii s niektorým z jeho zahraničných kolegov. "Neexistoval prakticky žiadny sporný bod, či už v otázke energetiky, kde ide o dôležité prepojenia pre plyn alebo pre elektrickú energiu, alebo aj v iných oblastiach, všade sme sa prakticky zhodli. Otvorenou bola iba otázka podpory niektorých firiem na juhu Slovenska z maďarskej strany, o ktorej ale budú rokovať minister Szijjártó so šéfom slovenskej diplomacie Ivanom Korčokom. Som rád, že slovensko-maďarské vzťahy, ktoré ešte pred pár rokmi neboli až také dobré, teraz sú na veľmi kvalitnej a kooperatívnej úrovni," zdôraznil Sulik.

Szijjártó podčiarkol, že v nadchádzajúcich rokoch vznikne toľko prepojení medzi Maďarskom a Slovenskom, koľko ešte nikdy nebolo. "V auguste bude odovzdaný 600-metrov dlhý cestný dunajský most medzi Komárnom a Komáromom, do roku 2022 bude otvorených šesť nových hraničných priechodov, medzi nimi budú aj tri ipeľské mosty. Do roku 2022 dobudujeme cestné prepojenie, ktoré umožní jazdiť rýchlostnou cestou medzi Miškovcom a Košicami a dohodli sme sa, že do konca roka 2020 na dvoch miestach prepojíme elektrickú sieť,” dodal Szijjártó.

Politici sa zhodli, že sa odstránili prekážky pred zvýšením kapacity transferu zemného plynu cez interkonektor Veľké Zlievce-Balassagyarmat pri preprave plynu smerom z Maďarska na Slovensko na trojnásobok, čím od roku 2024 bude možné prepravovať uvedeným smerom 5,2 miliardy kubických metrov ročne. Význam tohto rozšírenia spočíva podľa šéfa maďarskej diplomacie v tom, že Maďarsko sa dohodlo na nákupe väčšieho množstva plynu smerom z juhu a termín rozšírenia je zosúladený s výstavbou plynovodu TurkStream na územiach Srbska a Bulharska.

Sulík zdôraznil nutnosť diverzifikácie dodávok energií, pričom týmto projektom by sa zabezpečilo, že plyn by na Slovensko neprúdil už iba z východu, ale aj z juhu. Podotkol, že je dôležité, aby vlády podporovali túto investíciu, aby tieto projekty nestroskotali na rôznych povoleniach. Podľa Szijjártóa investícia na maďarskej strane bude stáť 43 miliárd forintov (123 miliónov eur).

Text správy v maďarskom jazyku.

 

Richard Sulík (SaS), a gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter hétfőn Komáromban (Komárno) tárgyalt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel a gázhálózati összeköttetés kapacitásának növeléséről. A két politikus megtekintette az épülő új Duna-hidat is a két Komárom között.

Sulík elmondta: jelenlegi pozíciójában először tárgyal külföldi politikussal. Hozzátette: Szijjártóval minden energetikai és más jellegű kérdésben egyetértettek. Egyetlen kérdés maradt csak nyitott, amelyről a magyar külügyminiszter Ivan Korčokkal, szlovák kollégájával fog tovább tárgyalni. Ez a dél-szlovákiai cégeknek nyújtandó magyarországi támogatás kérdése. "Örülök neki, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok, amelyek pár évvel ezelőtt nem voltak túl jók, most nagyon magas szintűek, és jó az együttműködés is" – hangsúlyozta Sulík.

 Szijjártó kiemelte, hogy a következő években rekordmennyiségű átkelő létesül Magyarország és Szlovákia között. "Augusztusban átadjuk a 600 méter hosszú közúti Duna-hidat, amely a két Komáromot fogja összekötni. 2022-ig hat további határátkelőt nyitunk meg, köztük három Ipoly-hidat, emellett befejezzük a gyorsforgalmi utat, amely Miskolcot és Kassát (Košice) fogja összekötni. Megállapodtunk továbbá, hogy 2020 végéig két helyen is összekapcsoljuk az elektromos hálózatunkat" - fejtette ki a miniszter.

Mindkét politikus úgy gondolja, elhárult az akadály az elől, hogy a magyar-szlovák gázvezetékrendszereket összekötő, Felsőzellő (Veľké Zlievce) – Balassagyarmat közötti interkonnektoron keresztül történő gázszállítás kapacitását Magyarország irányából Szlovákia irányába a háromszorosára növeljék. 2024-től ezen az útvonalon évente 5,2 milliárd köbméter gázt fognak szállítani. A magyar miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: Magyarország nagyobb mennyiségű gázt fog vásárolni délről, a tervezett bővítést pedig összehangolják a Török Áramlat gázvezeték szerbiai és bulgáriai kiépítésével.

Sulík hangsúlyozta az energiaellátás diverzifikálásának fontosságát. Hozzátette: ez a projekt biztosítaná, hogy Szlovákia már nem csak keleti, hanem déli irányból is kapna gázt. Kiemelte annak fontosságát is, hogy az egyes kormányok támogassák a befektetést, és az ne fusson zátonyra néhány hiányzó engedély miatt. Szijjártó elmondása szerint a beruházás a magyar oldalon 43 milliárd forintba, vagyis mintegy 123 millió euróba fog kerülni.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača