Legendárne vyznamenania: Medaila za odvahu verzus Železný kríž
Pripomíname si 75. výročie oslobodenia.

10.05.2020 | Bratislavský kraj | Autor: Ján Lašák

Na snímke Medaila za odvahu, sovietske vojenské vyznamenanie z II. svetovej vojny. Exponát zo zbierok Vojenského historického múzea vo Svidníku, organizačnej súčasti Vojenského historického ústavu Svidník, 8. mája 2020. FOTO TASR – Milan Kapusta.

Medaily a vyznamenania boli od nepamäti ocenením úsilia vo všetkých oblastiach života. Vznik ocenení je nepochybne spätý s dosahovaním úspechov na bojovej scéne. Nebolo tomu inak ani počas 2. svetovej vojny, kedy ozbrojené sily súperiacich armád takto oceňovali svojich vojakov. Najvyšším ocenením príslušníkov sovietskej armády bola Medaila za odvahu a na nemeckej strane Železný kríž.

"Železný kríž bolo najvyššie vyznamenanie, ktoré mohol dostať vojak nemeckej armády za mimoriadnu statočnosť prejavenú v boji s nepriateľom. Treba však pripomenúť, že to nebolo len v čase nacistického Nemecka, jeho pôvod siaha až do roku 1813 a bolo niekoľkokrát obnovované," vysvetlil Peter Holík z Vojenského historického ústavu (VHÚ). Pripomenul, že bežní frontoví vojaci Wehrmachtu za svoju prejavenú statočnosť a hrdinstvo dostávali väčšinou Železný kríž 2. alebo 1. triedy, pričom vyššie triedy boli spravidla určené až pre poddôstojníkov a dôstojníkov.

Na snímke Železný kríž, nemecké vojenské vyznamenanie z II. svetovej vojny, ktorého pôvod siaha až do roku 1813. Vyznamenanie zo zbierok Vojenského historického múzea vo Svidníku, organizačnej súčasti Vojenského historického ústavu. Svidník, 8. mája 2020. FOTO TASR – Milan Kapusta.

Červená armáda oceňovala svojich vojakov Medailou za odvahu a bolo to vyznamenanie rovnaké pre všetkých. Nerobili sa teda rozdiely medzi obyčajným frontovým vojakom prípadne generálom. Sovietsku medailu mohli získať aj príslušníci iných armád bojujúcich na strane Sovietskeho zväzu. Vyšším vyznamenaním, ktoré však podliehalo aj iným kritériám, bol Hrdina Sovietskeho zväzu, to sa ale udeľovalo za mimoriadne hrdinské činy.

"Čo sa týka hodnoty kovu, vzácnejšie bolo bezpochyby sovietske vyznamenanie, lebo táto medaila bola vyrobená zo striebra s rýdzosťou 925/1000. Zatiaľ čo Železné kríže boli na začiatku vyrábané zo zinku či z hliníka a na konci vojny boli už len z čistého železa," vysvetlil historik.

Železný kríž sa udeľoval len v čase vojnového stavu a mal až osem stupňov alebo tried. Bol navrhnutý s podobou maltézskeho kríža čiernej farby s bielou obrubou, pričom obsahoval aj znaky kríža nemeckých rytierov zo 14. storočia. Pôvodné verzie sa odlievali zo železa, neskôr napríklad zo zinku. Vyznamenanie neudelili od mája 1945.

Medaila za odvahu bola zriadená v roku 1938, mala len jednu triedu a udeľovali ju za osobnú statočnosť v boji proti nepriateľovi. Má priemer 37 milimetrov, na lícnej strane sú vyobrazené tri lietadlá spolu s tankom a nápis "Za odvahu ZSSR". Medaily sa prestali udeľovať začiatkom 90. rokov minulého storočia. Celkovo bolo udelených viac ako 4,5 milióna týchto medailí. Avšak v marci 1994 bolo jej udeľovanie (už bez nápisu ZSSR, resp. v azbuke CCCP) obnovené.

      Text vznikol v spolupráci s Vojenským historickým ústavom.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava