PSK masívnejšie testuje v zariadeniach sociálnych služieb
Opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

30.04.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

V zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa spustilo masívnejšie testovanie. K indikovaným prípadom pribúdajú preventívne odbery vzoriek na nový koronavírus u prijímateľov i zamestnancov, ktorí sú v priamom kontakte s klientmi. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Testovanie prijímateľov sa realizuje od prepuknutia ochorenia COVID-19 v ZSS priebežne, na základe indikácie lekára v prípade, že prijímateľ má zvýšenú telesnú teplotu, či iné príznaky a testovaní sú i prijímatelia, ktorí sa vracajú z hospitalizácie. Aktuálne krajská samospráva spustila masívnejšie preventívne testovania.

"V závere uplynulého týždňa v spolupráci s Ľubovnianskou nemocnicou, ktorej zakladateľom je PSK, sme preventívne otestovali prijímateľov v zariadeniach v Sabinove a Brezovičke a pripravujeme odbery aj v Legnave. Už skôr bol pretestovaný Domov pre seniorov v Starej Ľubovni. Aktuálne v spolupráci so spoločnosťou Medirex sa koná PCR testovanie zamestnancov, ktorí sú v priamom kontakte s klientmi. Spolu v našich 25 zariadeniach sociálnych služieb takto pretestujeme 271 zamestnancov," informoval predseda PSK Milan Majerský.

Krajská samospráva zabezpečila v piatich ZSS odberné miesta. V utorok (28. 4.) boli odbery vo Svidníku, Humennom a Kežmarku a pretestovaných bolo 142 zamestnancov 19 zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti župy. V stredu (29. 4.) boli vykonané odbery u ďalších 129 zamestnancov zvyšných šiestich sociálnych zariadení kraja v spádovej oblasti Prešov a Spišské Podhradie.

"Veríme, že výsledky budú negatívne. Ak by to malo byť inak, testovaním prejdú všetci klienti, prípadne zamestnanci a ohrozené skupiny, ktoré sa mohli dostať do styku s nákazou. Na krízové situácie sme pripravení, v každom zo zariadení máme vytvorené izolačné priestory, takzvané Covid centrá a vyškolený personál," uviedol vedúci odboru sociálnych vecí Úradu PSK Pavel Slaninka.

Prešovský kraj zabezpečil masívnejšie testovanie po prípade v Centre sociálnych služieb v Batizovciach, kde je ešte v týchto dňoch izolovaných deväť pozitívnych klientov. PSK už vtedy apeloval na celoplošné a hlavne na včasné testovanie tak klientov, ako i prijímateľov sociálnych služieb.

"Chápeme, že sa nedá testovať všetkých naraz a plošne vzhľadom na kapacity odberových miest i laboratórií. Záleží nám však na reálnom pohľade na zdravotný stav klientov a predchádzaniu ohnísk nákazy. Vítame všetky spôsoby vrátane pomoci súkromných spoločností, donorov i štátu, ktorí nám umožnia pravidelné odoberanie vzoriek," dodal Majerský.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava