V Múzeu M. Benku sa začína komplexná rekonštrukcia
Na realizáciu prvej etapy schválilo ministerstvo  700.000 eur.

28.04.2020 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeá v Martine začína s komplexnou rekonštrukciou Múzea Martina Benku v Martine. Po viac ako 60 rokoch tak prejde rozsiahlou obnovou objekt, v ktorom strávil Benka (1888 – 1971) posledné roky života. TASR o tom informovala vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

Dlhodobým problémom múzea je podľa nej zlý technický stav. "Od stavebného ukončenia v roku 1958 prešla budova len menšími opravami a udržiavacími prácami. V havarijnom stave je zastrešenie budovy a osobitne galérie, kotolňa, ako aj všetky vnútorné rozvody. Zastaraná je elektronická zabezpečovacia a požiarna signalizácia a objemové a technické vybavenie depozitárnych priestorov je nedostatočné," uviedla Vášáryová.

"Dlhoročné snahy SNM o celkovú rekonštrukciu budovy a primerané uloženie a ochranu diel Martina Benku sa naplnili získaním účelovej finančnej dotácie a podporou z prioritného projektu Ministerstva kultúry (MK) SR v uplynulom roku. Na realizáciu prvej etapy rekonštrukcie múzea schválilo MK SR 700.000 eur," povedal riaditeľ SNM – Múzeí v Martine Radovan Sýkora.

V prvej fáze rekonštrukcie sa uskutoční celková stavebná obnova objektu vrátane vybudovania nových depozitárnych priestorov s dôrazom na všestrannú ochranu a bezpečnosť zbierkových predmetov. "Celý projekt by mal byť ukončený druhou etapou, v rámci ktorej sa pristúpi k vybaveniu depozitárnych priestorov a úprave priľahlej záhrady, oplotenia a vstupnej brány. Víťazom verejného obstarávania sa po ukončení elektronickej aukcie stala akciová spoločnosť Ferrmont. Celkovo sú rekonštrukčné práce plánované na obdobie 24 mesiacov, pričom prvá etapa by mala byť ukončená v závere apríla 2021," doplnila Vášáryová.

Spôsob a účel využívania objektu zostane nezmenený v súlade so želaním umelca, uvedenom v jeho poslednej vôli: "... dom... sa stane pamätným múzeom mojej celoživotnej a inej práce na poliach štúdia a môjho snaženia. Mojou vôľou je, aby sa táto podmienka plne rešpektovala aj po mojej smrti... a všetky darované diela a zariadenie... ostanú v tomto dome ako pamätnom múzeu tak, ako sa teraz nachádzajú."

"Múzeum Martina Benku sídli v dome, v ktorom prežil jeden z najvýznamnejších slovenských umelcov poslednú dekádu svojho života – od začiatku roka 1959 do roku 1971. Rok po Benkovej smrti (1972) otvorili v dome, projektovanom martinským staviteľom Ivanom Kleinom, expozíciu o živote a diele tohto všestranného umelca. Ak celkovú rekonštrukciu múzea neovplyvnia výraznejšie komplikácie či posuny termínu ukončenia stavebných prác, bude možné sprístupniť expozíciu návštevníkom už v roku 2022," dodal generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Benka ešte počas života v roku 1960 odovzdal formou darovacej zmluvy podstatnú časť svojej tvorby (približne 5200 výtvarných diel) prostredníctvom správy SNM československému štátu.

"V závete zanechal štátu aj predmetný dom a celé svoje ostatné umelecké dielo, rovnako v správe SNM. Finančnú hotovosť vrátane autorských práv v súčasnosti spravuje Komisia pre správu pozostalosti Martina Benku pri Fonde výtvarných umení. Hotovosť a príjmy z autorských práv sú v zmysle majstrovho želania základom Ceny Martina Benku, odovzdávanej každoročne začínajúcim, ako aj už etablovaným výtvarným umelcom a teoretikom umenia. V súčasnosti SNM – Múzeá v Martine spravuje približne 10.000 výtvarných diel Martina Benku," dodala vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava